Rubio: İran ile verimli görüşmeler umuyoruz
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Paris'te yaptığı açıklamada, İran ile verimli görüşmeler ve uzun vadeli barışçıl bir çözüme ulaşmayı umduğunu belirtti.
YDH - ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, bugün Paris'te yaptığı açıklamada, İran ile "verimli görüşmeler" ve "uzun vadeli barışçıl bir çözüme ulaşmayı" umduğunu dile getirdi.
Rubio, Paris'te düzenlediği basın toplantısında Ukrayna'daki savaşla ilgili olarak, "Dün olumlu bir görüşme gerçekleştirdik," dedi ve ABD'nin "yakında Kiev'den bir yanıt almayı umduğunu" belirtti.
Paris'te İngiltere, Fransa ve Almanya temsilcileriyle yaptığı müzakereleri "iyi ve yapıcı" olarak nitelendiren Rubio, Washington'un "gerektiği sürece Ukrayna'daki çözüm sürecine katılmaya hazır olduğunu" vurguladı.
'Washington güvenlik garantilerini açıkça görüşmeye hazır değil'
Bakan, aynı zamanda, bu durumun "özellikle ilerleme kaydedilmezse süresiz olmadığını" açıkladı ve Washington yönetiminin Ukrayna'ya yönelik güvenlik garantileri meselesine ilişkin olarak ise, ABD'nin "henüz bunları açıkça görüşmeye hazır olmadığını" söyledi.
Rubio, bu konunun "çatışmanın çözümü için yapılan her toplantıda gündeme geldiğini" sözlerine ekledi.
Rubio'nun dün Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde, tüm tarafların bir anlaşmaya varmaya kararlı olması hâlinde Ukrayna'da "barışın mümkün olduğunu" vurguladığı belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rubio'nun "Rus mevkidaşına, ABD ekibinin Paris'te Ukrayna heyetine ve Avrupalı müttefiklerimize ilettiği mesajın aynısını ilettiği" ifade edildi.
Açıklamada, bu mesajın "Başkan Donald Trump ve Washington'un bu savaşı sona erdirmek istediği ve tüm taraflara kalıcı bir barış için ana hatları sunduğu" şeklinde olduğu belirtildi.
İlgili Haberler
USS Abraham Lincoln’de ölümcül uyuşturucu ticareti
16 Eylül 2026 12:59
ABD Temsilciler Meclisi İran savaşını durdurma kararı aldı
16 Eylül 2026 12:45
Cumhuriyetçi vekilden Hegseth’e İran savaşı azli
16 Eylül 2026 08:52
Kongre Bütçe Ofisi: İran savaşı ABD’nin füzelerini ve milyarlarını tük…
16 Eylül 2026 08:41
