Tunus'ta "devlet güvenliğine komplo" davasında muhalif liderler, iş insanları ve avukatlara 13 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

YDH - Tunus'ta "devlet güvenliğine komplo" davasında muhalif liderler, iş insanları ve avukatlara 13 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.
"Devlet güvenliğine komplo" davası, Tunus'ta en çok tartışılan davalardan biri olarak öne çıkıyor.
Davada, aralarında önde gelen muhalif figürlerin de bulunduğu yaklaşık 40 kişi yargılandı.
Savunma heyeti, mahkemenin herhangi bir kararını tanımayacağını önceden duyurmuştu.
Yargılananlar arasında Cumhuriyet Partisi lideri İssam eş-Şabbi, Demokratik Akım eski Genel Sekreteri Gazi eş-Şevaşi, anayasa hukuku profesörü Cevher bin Mübarek, Nahda Hareketi'nin eski yetkilisi Abdülhamid el-Cilasi ve iş insanı Kemal Latif gibi isimler bulunuyor.
Sanıklar, Tunuslu yetkililerin 2023 yılında başlattığı bir operasyonla gözaltına alınmış ve "Cumhurbaşkanı Kays Said'e darbe yapmak için terör örgütü kurmak, devlet güvenliğine komplo kurmak ve terör eylemleri gerçekleştirmeye teşebbüs etmek" suçlamalarıyla tutuklanmıştı.
Ayrıca, mali yolsuzluk iddiaları da davada yer aldı.
Sanıkların savunma heyeti, mahkemenin nihai kararından önce yaptığı açıklamada, "göstermelik ve yargısal bir fiyasko" olarak nitelendirdikleri bu yargılamadan çıkacak herhangi bir kararın meşruiyetini tanımadıklarını belirtti.
Savunma heyeti, yargılama sürecinde usulsüzlükler ve ihlaller olduğunu, özellikle sanıkların sorguya katılmadığını ve duruşmaların uzaktan yapıldığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Kays Said'in muhalifleri, eleştirmenleri ve sanıkların aileleri, soruşturma dosyasının "boş" ve suçlamaların "geçersiz" olduğunu savunuyor.
Ayrıca, yürütme organının yargıya müdahalesi nedeniyle yargılamanın siyasi olacağını iddia ediyorlar.