'Ukrayna'da ateşkes kararı haftaya Londra'da alınabilir'

img
'Ukrayna'da ateşkes kararı haftaya Londra'da alınabilir' YDH

New York Post'un (NYP) ABD yönetimi kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Ukrayna'da tam ateşkes kararı önümüzdeki hafta Londra'da alınabilir.




YDH - New York Post (NYP) gazetesinin ABD yönetimi kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Ukrayna'da tam ateşkes kararı önümüzdeki hafta Londra'da alınabilir.

Gazete, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Moskova ile anlaşma sağlanamaması hâlinde müzakere masasından çekilmeye hazır olduğunu yazdı.

Habere göre, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Amerikalı yetkililere yaptığı açıklamada, Kiev'in ABD tarafından Paris'te sunulan Başkan Trump'ın barış programına "yüzde 90" destek verdiğini belirtti.

Gazete, şimdi asıl sorunun Moskova'nın bu girişime katılıp katılmayacağı olduğunu kaydetti.

Adı açıklanmayan bir yetkili, "Bu hafta Londra'da tam ve kapsamlı bir ateşkes kararı almak istiyoruz," ifadesini kullandı.

Haberde, ABD'nin daha sonra Rus tarafıyla görüşmeler yaparak "iki tarafın nerede olduğunu anlamayı" planladığı ve ardından sonraki adımların belirleneceği ifade edildi.

Yönetim kaynakları, Trump'ın Moskova ile anlaşma sağlanamadan müzakere masasından kalkmaya hazır olduğunu ve bu durumda "çatışmanın sorumluluğunu Avrupalı müttefiklere bırakacağını" ekledi.

Bu hafta Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Temsilcisi Steve Witkoff ve Ukraynalı yetkililerin katılımıyla görüşmeler yapıldı.

Bloomberg, Amerikalı yetkililerin Avrupalılarla yaptıkları toplantıda, Ukrayna'da birkaç hafta içinde tam ateşkes sağlamayı amaçladıklarını söylediklerini yazdı.

Elysee Sarayı, Almanya, Fransa, ABD ve İngiltere'den ulusal güvenlik danışmanları ve müzakerecilerin görüşmelere devam etmek üzere önümüzdeki hafta Londra'da bir araya gelmeyi planladığını duyurdu.