İsrail, Gazze'deki askeri operasyonlarını genişletme kararı aldı. Esir takası müzakerelerindeki tıkanıklık sonrası İsrail, savaşı bir yıl daha sürdürmeye hazırlanıyor.

YDH - İsrail, Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarını genişletme hazırlığı yapıyor.
Savaş kabinesi, dün akşam Gazze'deki askeri operasyonların genişletilmesine ilişkin kararlar almak üzere bir haftada üçüncü kez toplandı.
İsrail medyasında yer alan haberlere göre, üst düzey bir güvenlik yetkilisi, Siyonist rejimin operasyonları genişletmeye ve yedek kuvvetleri büyük ölçüde seferber etmeye hazırlandığını belirtti.
Yetkili, bu adımın esir takası müzakerelerindeki tıkanmanın ardından geldiğini ifade etti.
İsrail medyası, hükümetteki üst düzey bakanların operasyonların genişletilmesi için acil planların hükümete sunulmasını talep ettiğini aktardı.
Ancak Başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın müzakere sürecini sonuna kadar kullanma isteği nedeniyle bu durumun geciktiği belirtildi.
Hâlâ bir esir takası anlaşmasının mümkün olduğu düşünülüyor.
Dışişleri bakanı Eli Cohen, ABD başkanı Donald Trump'ın müzakereler için istediği sürenin dolduğunu ve şimdi Gazze'deki çatışma hızını artırma zamanı olduğunu söyledi.
Cohen, "Bu, bakanlar kurulunun kararı ve biz de şimdi bunu onaylıyoruz," dedi.
Bu çağrılar, Stratejik Planlama Bakanı Ron Dermer'in Kudüs'te düzenlenen konferansta yaptığı konuşmanın ardından geldi.
Dermer, Jewish News Syndicate (JNS) tarafından düzenlenen konferansta, "Bundan 12 ay sonra, 7 Ekim savaşı sona ermiş olacak, daha fazla barış anlaşması olacak ve diğer ülkeler İsrail ile normalleşme sürecine katılacak, ancak bunun anahtarı zaferdir. Orta Doğu'da kazandığınızda, bunun büyük bir etkisi olur," dedi.
Aynı bağlamda, Israel Hayom gazetesi, İsrailli bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde, Netanyahu'nun Gazze savaşını önümüzdeki ekim ayına kadar bitirmeyi planladığını ve "savaşın bir yıldan fazla sürmemesi gerektiğine" inandığını aktardı.
Kaynak, "Koşullar olgunlaşır ve gerekli şartlar yerine gelirse, savaş bu tarihten önce bitebilir," ifadesini kullandı.
Müzakereler cephesinde, İbranice yayın yapan Kanal 12, İsrailli bir siyasi yetkilinin bazı Arap ülkelerinin beş yıllık ateşkes de dahil olmak üzere fikirler sunduğunu doğrulayan bir açıklamasını aktardı.
Ancak yetkili, "Hamas ile sadece silahlanmasına, toparlanmasına ve İsrail'e karşı savaşını daha şiddetli bir şekilde sürdürmesine olanak tanıyacak bir ateşkesi kabul etme umudumuz yok," diye konuştu.
Kamu yayın kuruluşu Kan da siyasi bir kaynağın "esir takası müzakerelerinin şu anda durduğunu" ve "İsrail'in reddettiği beş yıllık ateşkes önerisinin arabulucular aracılığıyla resmi olarak sunulmadığını" belirttiğini aktardı.
Dün üst düzey bir İsrail heyeti, Mısırlı yetkililerle geniş kapsamlı görüşmeler yapmak üzere Kahire'ye geldi.
Görüşmelerin bir kısmı, Hamas'ın sunduğu öneriyi ele aldı. Mısırlı kaynaklara göre, "Kahire'nin dünkü görüşmelere dayanarak önümüzdeki saatlerde İsrail'den bir yanıt alması bekleniyor".
Buna karşılık, İsrail heyeti Gazze Şeridi içinde insani yardımların depolanması ve dağıtılması için özel bir alan oluşturulması vizyonunu sundu.
Bu vizyona göre, yardımlar özel bir Amerikan şirketi tarafından depolanacak ve dağıtılacak, bu şirkette İsrailliler de yer alacak.
Belirlenen alanlarda kimlikleri doğrulandıktan sonra sivillerin girişine izin verilecek çadırlar kurulacak ve bu durum BM kuruluşları ile koordine edilecek.
Aynı çerçevede, dün Mısırlı ve Katarlı yetkililer arasında savaşın nihai çözümüne ilişkin vizyonlar ve insani ateşkes konusu görüşüldü.
Önümüzdeki iki gün içinde Washington ile üst düzey temaslar yapılması bekleniyor ve bu temasların şu ana kadar çözülemeyen birçok detayla ilgili belirleyici olması öngörülüyor.
Amerikalı yetkililerden aktarılanlara göre, tampon bölgeyi genişletmek ve bölgedeki nüfus yoğunluğunu azaltmak isteyen İsrail, "tartışılan kalıcı ateşkes sırasında tam bir geri çekilme niyetinde değil."
Kahire, uluslararası güçlerin ve Filistin Yönetimi'ne bağlı sınırlı silahlı Filistin güçlerinin bölgede güvenliği sağlama amacıyla varlığı göz önüne alındığında, yeniden işgalin gerekçelerinin ortadan kalktığı bir durumda bu durumu "mantıksız" olarak görüyor.
Diğer yandan Mısır, geçtiğimiz haftalarda Almanya ve Fransa ile koordinasyon içinde olduğu gibi, bazı yabancıların İsrail geçiş noktaları aracılığıyla Gazze Şeridi'nden çıkışına yönelik mevcut hareketleri izlerken, Filistinli sakinlerden isteyenlerin üçüncü ülkelere çıkışına izin verilmesi olasılığı hakkında konuşmalar başladı.
Bu vizyon, bir Körfez ülkesi tarafından destekleniyor ancak Mısırlı yetkililerin onayını almıyor.