Dari, ABD’li generallerle Mısır’da görüştüğünü kabul etti

img
Dari, ABD’li generallerle Mısır’da görüştüğünü kabul etti YDH

SAAF-Irak Müslüman Âlimler Heyeti Genel Sekreteri Haris Dari, Lübnan’da yayınlanan Al-Safir gazetesiyle gerçekleştirdiği röportaj




SAAF-Irak Müslüman Âlimler Heyeti Genel Sekreteri Haris Dari, Lübnan’da yayınlanan Al-Safir gazetesiyle gerçekleştirdiği röportaj, gazetenin bugünkü baskısında yayınlandı. Haris Dari, Safir gazetesinin sorularını yanıtlarken ABD’li yetkililerle 2005 yılında Mısır’da görüştüğünü kabul etti.

 

As-Safir: Başından beri işgale karşı olduğunuz gayet açık! Peki Amerikalılar geçtiğimiz yıllarda Irak politikalarına çekebilmek sizinle bağlantı kurmaya çalıştılar mı? Ulaştılarsa ne zaman ve nasıl?

 

Dari: Amerikalılar bize yalnızca bir kez 2005 yılı başlarında ilk seçimler gerçekleşmeden doğrudan bağlantı kurdu. O gün için kendisini tanıdığımız Fransa Büyükelçisi’ni devreye soktular.

 

Fransa büyükelçisiyle özellikle Fransız gazetecilerin kaçırılması ve bu sebepten ötürü bizimle diyalog kurması münasebetiyle tanışıyorduk. Bize yakın ilgisi ve işgal güçlerin Irak’ta yaptıklarından razı olmamaları dolayısıyla aracılık etmeyi kabul ettik.

 

Görüşme için (2005) bize Amerika’nın işlerini yürüten bir vekil, Amerikan ordusundan bazı generaller ve komutanlar geldi. Mısır’daki bazı heyet üyeleriyle birlikte görüşmeye katıldık.

 

Amaçları heyetin seçimlere desteğini sağlamaktı. Onlar bunun Irak’a güvenlik ve istikrarı sağlayacağını söylüyorlardı. Kendilerine, varlığının devam etmesini isteyecek zayıf bir hükümetin değil, Irak’tan çekileceklerine dair Iraklılara verecekleri ümidin güvenlik ve istikrarı sağlayacağını söyledik.

 

Bize, “anlaşmadık” dediler; biz de “evet, anlaşmadık” dedik ve görüşme bitti. O günden bu güne kendileriyle hiç toplanmadık.