Trump'tan Gazze için 'sessiz anlaşma' hamlesi

img
Trump'tan Gazze için 'sessiz anlaşma' hamlesi YDH

Trump yönetiminin, Gazze'deki savaşı sonlandırmak amacıyla İsrail Başbakanı Netanyahu üzerinde baskıyı artırdığı belirtiliyor. Washington'un, bölgedeki çıkarları doğrultusunda kademeli bir çözümü hedeflerken, Netanyahu'nun hem ABD baskısı hem de iç politikadaki zorluklar arasında sıkıştığı ifade ediliyor.




YDH - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın, Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmek amacıyla İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu üzerinde baskı kurarak geçici bir anlaşmaya varılması için çaba gösterdiği bildiriliyor.

Bu adımın, ABD'nin bölgedeki durumu kendi çıkarları doğrultusunda yeniden düzenlemeyi amaçlayan daha geniş bir stratejisinin parçası olduğu belirtiliyor.

El-Ahbar gazetesinde yer alan değerlendirmede, Trump yönetiminin, Tel Aviv ile gerilimi tırmandırmadan, savaşın siyasi hedeflerinin asgari düzeyde karşılanacağı "sessiz bir anlaşma" peşinde olduğu ifade ediliyor.  

Netanyahu'nun ise Hamas'ın askeri yapısını tamamen ortadan kaldıran veya önemli ölçüde zayıflatan ve direnişin Gazze'de yeniden yönetime gelmesini engelleyecek net düzenlemeler içeren bir anlaşma arayışında olduğu kaydediliyor.

Ancak ABD'nin, kapsamlı bir çözüm dayatmak yerine, kısmi ateşkes ve insani yardım sağlanmasıyla başlayıp, tüm taraflara Amerikan himayesinde güvence sunacak güvenlik ve siyasi düzenlemelerle sonuçlanacak yeni bir müzakere alanı açmayı hedeflediği anlaşılıyor.

İsrail başbakanının, Washington'dan gelen baskılara direndiği ancak iç politikada kırılgan koalisyon hükümetini ayakta tutma zorunluluğu ve İsrail ordusundaki yıpranma gibi faktörler nedeniyle hareket alanının daraldığı yorumları yapılıyor.

Netanyahu'nun kamuoyu desteğindeki düşüş ve hükümetine yönelik artan muhalefetin de Trump yönetiminin elini güçlendirdiği belirtiliyor.

Mevcut durumda en muhtemel senaryonun, ABD'nin baskısıyla İsrail'in sivil bölgelerdeki askeri operasyonları hafifletmesi, insani koridorlar açması ve yardımların girişine izin vermesi olduğu değerlendiriliyor.

Taraflar arasında, geçici bir ateşkes karşılığında esir takasını içerebilecek bir anlaşmaya varılması için müzakerelerin başladığı bilgisi paylaşılıyor.

Washington bu gelişmeyi daha geniş bir çözümün ilk adımı olarak görürken, Netanyahu'nun bunu devam eden savaşta geçici bir durak olarak değerlendirdiği ifade ediliyor.

Trump'ın ABD çıkarları, kişisel hedefleri, Körfez ülkeleriyle ilişkileri ve İsrail'in göz ardı edemeyeceği çıkarları arasında hassas bir denge politikası izlediği, Netanyahu'nun ise dış ve iç baskılar arasında "mutlak zafer" imajını korumaya çalıştığı gözlemleniyor.

Kısmi ve geçici de olsa bir anlaşmanın ufukta belirdiği, bunun da kısa bir süre öncesine kadar masada olmayan bir gelişme olduğu vurgulanıyor.