Suudi Arabistan’dan Lübnan sorunu için Filistin modeli

img
Suudi Arabistan’dan Lübnan sorunu için Filistin modeli YDH

SAAF-Suudi Arabistan’ın Lübnan’daki siyasi sorunun çözümü için hükümet yanlılarıyla hükümet




SAAF-Suudi Arabistan’ın Lübnan’daki siyasi sorunun çözümü için hükümet yanlılarıyla hükümet karşıtlarını Riyad’da bir araya getirmek üzere harekete geçtiği bildirildi.

 

İrna haber ajansının bildirdiğine göre Suudi Arabistan Riyad’da toplanacak Arap zirvesi öncesinde Lübnan’daki tarafları davet etti. Yapılacak görüşmede Refik Hariri cinayetiyle ilgili kurulacak mahkeme ve ulusal birlik hükümeti konuları ele alınacak.

 

İrna’ya açıklamada bulunan bir uzman, Suudi Arabistan’ın Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile el-Mustakbel Partisi Lideri Sa’d Hariri arasında yapılan görüşmeleri, uygulama aşamasına sokmaya çalıştığını belirtti. Buna göre iki hafta içerisinde dört kişilik iki komite kurulacak ve taraflardan oluşacak komiteler bahsi geçen konularla ilgili yasal yönleri ele alacak.

 

Hükümet yanlısı 14 Martçıların en büyük grubu olan Sa’d Hariri liderliğindeki el-Mustakbel Partisi, Refik Hariri cinayetiyle ilgili uluslar arası bir mahkeme kurulması konusunda meclisin karar almasını istemişti.

 

Sa’d Hariri, parlamentodaki yandaşlarının desteğiyle meclisten BM’nin 7. maddesi doğrultusunda bir uluslar arası mahkeme kurulması yönünde karar çıkarmayı umduğunu belirtmişti.

 

BM’nin 7. maddesi, Güvenlik Konseyi’nden çıkacak bir kararı uygulamayı reddeden bir ülkeye askeri müdahalede bulunma izni veriyor.

 

Hizbullah’ın başını çektiği 8 Martçılar olarak bilinen hükümet karşıtlarıyla Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud ise Refik Hariri cinayeti konusunda bu özelliklere sahip bir uluslar arası mahkeme kurulmasına karşı çıkıyor ve bunun Lübnan anayasasına aykırı olduğunu belirtiyor.

 

Öte yandan hükümet karşıtları bakanlıkların üçte birini talep ederek ülkede bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını isterken, hükümet yanlısı 14 Martçılar buna karşı çıkıyor.

 

Suudi Arabistan, daha önce ulusal birlik hükümeti konusunda anlaşamayan el-Fetih ve Hamas liderlerini Mekke’de bir araya getirerek uzlaştırmış ve Filistin’de ulusal birlik hükümetinin kurulmasını sağlamıştı.