İsrailli doktor: Filistinliler haşere gibi yok edilmeli

img
İsrailli doktor: Filistinliler haşere gibi yok edilmeli YDH

İsrail işgal ordusunda yedek asker olarak görev yapan bir cerrah, sosyal medyada yaptığı ve sonradan sildiği bir paylaşımda, askeri operasyonlara katılmayı bir “halk sağlığı” meselesi olarak tanımladı.




YDH- Middle East Eye portalının haberine göre, İsrail’in kamu sağlık sisteminde cerrah olarak çalışan ve ordu yedek birliğinde görev yapan Dr. Sabo Amos, Gazze’de insanların öldürülmesini “hamamböceklerinin yok edilmesine” benzetti.

Amos pazar günü X platformunda yaptığı paylaşımda, bir gün önce taburunun “onlarca teröristi” öldürdüğünü ve “temizleme” operasyonlarına gönüllü olarak katıldığını yazdı.

Amos, operasyonlara “koruyucu hekimlik” kapsamında katılmak istediğini belirtti, ancak başka bir doktorun bu süreci “halk sağlığı” olarak nitelendirdiğini söyledi.

“Tekrar düşününce, haklı. Sonuçta, söz konusu olan hamamböcekleri ve başka iğrenç haşerelerin yok edilmesi,” diye yazdı. Paylaşım kısa süre içinde silindi.

Aynı gün daha sonra yaptığı başka bir paylaşımda, Kuzey Gazze’de bir camide öğleden sonra Yahudi duası yapan İsrail askerlerinin fotoğrafını paylaştı.

“Her birkaç dakikada bir makineli tüfek atışı ya da tank mermisi Gazze’ye isabet ediyor. Öğütün onları,” diye yazdı.

Amos daha önce, Ağustos 2024’te X’te yaptığı bir paylaşımda Gazze’nin “yok edilmesi” çağrısında bulunmuştu. “Orada masum yok,” demişti.

Amos’un, İsrail’in başlıca kamu sağlık kuruluşlarından biri olan Maccabi Sağlık Hizmetleri’nde çalıştığı bilgisini veren Middle East Eye, söz konusu kurumun, “İsrail vatandaşı olan Filistinliler de dahil olmak üzere tüm İsraillilere hizmet verdiğini” belirtti.

Maccabi’nin internet sitesine göre, Amos, büyük bir Filistinli nüfusa sahip kuzeydeki karışık bir şehirde görev yapıyor.

İsrail kamu sağlık sisteminde çalışan bir Filistinli doktor, adının gizli kalması şartıyla MEE’ye yaptığı açıklamada Amos’un sözlerine şaşırmadığını söyledi.

Görev yaptığı hastanedeki bazı doktorların, Gazze’de bir hastane bombalandığında bunu “kutladıklarını”, Gazze’nin yok edilmesini ve halkının aç bırakılmasını “savunduklarını” anlattı.

“Bu hastanelerde öyle bir noktaya geldim ki, insanların hekimlik anlayışıyla bu tür görüşleri nasıl bağdaştırdığını düşünmeye başladım,” dedi. “Bu, yemin etmiş bir insanın, bir doktorun bakış açısı olamaz.” diye ekledi.

Ayrıca, ordu tarafından göreve çağrılan doktor ve sağlık çalışanlarının Filistinli tutsaklara yönelik işkence ve kötü muamele gibi ihlallere karışmış olabileceğinden endişe ettiğini söyledi.

“Etrafım suçlularla çevrili, ister insani ister tıbbi açıdan bakın. Bu, bir tür tıbbın işgali. Gazze halkına karşı duygularımızı bastırmamız, kimliğimizi yok saymamız bekleniyor.” dedi.

Eş-Şebeke düşünce kuruluşunda araştırmacı ve sağlık-haklar politikası uzmanı Kadet Mecadli, Amos’un paylaşımlarının İsrail sağlık sisteminin artan militarizasyonunu gözler önüne serdiğini söyledi.

 “Doktorlar, klinik ile cephe arasında gidip geliyor, sanki tıbbi ve askeri roller birbirinin yerine geçebilir şeylermiş gibi,” dedi.

“Tıp profesyonelleri savaş dili ve araçlarını benimsediğinde, tıbbın temel etik ilkelerine, yani bakım, tarafsızlık ve yaşamı koruma değerlerine ihanet ederler.” diye devam etti.

Mecadli, İsrail sağlık sisteminin Gazze’deki savaşa ciddi kaynaklar ayırdığını, hastanelere yönelik saldırılara, tıbbi altyapının yok edilmesine ve halkı açlığa iten yardım engellemelerine karşı çıkmadığını belirtti.

Amos’un sözleri, İsrail’in Gazze’de yeniden başlattığı saldırılar sırasında geldi. Pazar günü en az 144 kişi, Pazartesi günü ise 50’den fazla kişi öldürüldü.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail’in Gazze üzerinde “tam kontrol” sağlayacağını söylerken, aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Gazze’de kalan her şeyi yok ettiklerini” söyledi.

Smotrich şöyle dedi: “Ele geçiriyoruz, temizliyoruz ve Hamas yok edilene kadar Gazze’de kalıyoruz.”

İsrail’in hastaneler ve sağlık altyapılarını hedef alan saldırıları, Gazze’deki sağlık hizmetlerini desteklemeye çalışan uluslararası kuruluşlar tarafından sert biçimde kınanıyor. Ekim 2023’te başlayan savaşta şu ana kadar 52 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığı pazar günü, Gazze’nin kuzeyindeki tüm hastanelerin artık hizmet dışı kaldığını ve Beyt Lahya’daki Endonezya Hastanesi’nin kuşatma altında olduğunu açıkladı.

Bu ayın başında İngiltere merkezli Medical Aid for Palestinians adlı yardım kuruluşu, Gazze’de 1.400’den fazla sağlık çalışanının öldürüldüğünü ve İsrail’in “sağlığa karşı savaş” yürüttüğünü ifade etti.

Amos’un açıklamaları, pazartesi günü İsrail Tabipler Birliği tarafından “kınandı”. Birlik, birçok şikâyetin incelendiğini belirtti.

Etik Bürosu yaptığı açıklamada, “Doktorların tıp adına öldürme çağrılarını kesin olarak kınıyoruz. Doktor, hangi ortamda çalışırsa çalışsın, hayat kurtarmak ve hastaları iyileştirmekle yükümlüdür,” dedi.