Taliban, Rusya ve Çin ile ticari görüşmelerde ilerleme kaydetti

img
Taliban, Rusya ve Çin ile ticari görüşmelerde ilerleme kaydetti YDH

Taliban yönetimi, Afganistan'ın ticari ilişkilerini güçlendirmek amacıyla Rusya ve Çin ile yerel para birimleri üzerinden ticaret yapılması konusunda ileri düzeyde görüşmeler yürütüyor.




YDH - Afganistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nuruddin Azizi, Taliban yönetiminin Rusya ve Çin ile yerel para birimleri üzerinden yüz milyonlarca dolarlık ticari işlemleri gerçekleştirmek üzere ileri düzeyde görüşmeler yaptığını açıkladı.

Azizi, Afganistan ekonomisinin karşı karşıya kaldığı bölgesel ve küresel ekonomik koşulları, uluslararası yaptırımları ve zorlukları göz önünde bulundurarak, Rusya ile bu konuda uzmanlaşmış görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Azizi, dün Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, teknik müzakerelerin devam ettiğini ve ülkesinin Rusya'dan petrol ürünleri ile plastik alımlarını artırmayı beklediğini ifade etti.

Halihazırda iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin yaklaşık 300 milyon dolar olduğunu kaydeden Azizi, iki tarafın yatırımları artırmasıyla bu hacmin önemli ölçüde yükselebileceğini düşündüğünü söyledi.

Afganistan Sanayi ve Ticaret Bakanı, Çin'e de benzer öneriler sunduklarını bildirdi.

Kabil'deki Çin Büyükelçiliği ile yapılan görüşmelerin ardından Afganistan Ticaret Bakanlığı ve Çin Büyükelçiliği üyelerinden oluşan bir çalışma ekibinin kurulduğunu ve müzakerelerin sürdüğünü kaydetti.

Azizi, Afganistan'ın her yıl Çin ile yaklaşık 1 milyar dolar değerinde ticari işlem yaptığını ve Kabil'in Pekin ile bu yönde adımlar atmak istediğini sözlerine ekledi.