İsrail’in İran’a düzenlediği saldırıda Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami ile önemli askeri ve nükleer bilim insanları hayatını kaybetti. Saldırılar başkent Tahran ve çeşitli eyaletlerde yoğun sivil kayıplara yol açtı.

YDH- İran resmî haber ajansı IRNA, İsrail’in Cuma sabahı erken saatlerde İran’a düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami’nin hayatını kaybettiğini duyurdu.
İsrail tarafından başkent Tahran başta olmak üzere ülkenin çeşitli eyaletlerine yönelik düzenlenen saldırılarda, İran Ordusu'na bağlı Hatemü’l-Enbiya Merkez Karargâhı Komutanı Tümgeneral Gulam Ali Reşid’in de yaşamını yitirdiği bildirildi.
IRNA, saldırılarda ayrıca önemli nükleer bilim insanları arasında yer alan Feridun Abbasi ve Muhammed Mehdi Tehrançi’nin de hayatını kaybettiğini açıkladı.
Haberde, İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri’nin saldırı sırasında savaş harekât merkezinde bulunduğu belirtildi.
Öte yandan İranlı internet haber siteleri, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’nin eski sekreteri Amiral Ali Şemhani’nin şehit olduğu yönündeki haberleri yalanladı; ancak Şemhani’nin saldırıda ağır yaralandığı bilgisine yer verildi.
Cuma günü şafak vaktinde başlayan saldırıda, başkent Tahran’ın yanı sıra İsfahan, Kirmanşah, Lorestan ve Hamedan eyaletlerinin hedef alındığı bildirildi.
El-Meyadin televizyonunun İran’daki muhabiri, saldırıların sivil yerleşim alanlarını da kapsadığını ve çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiğini kaydetti.
İran devlet televizyonu, İsrail’in saldırılar kapsamında Devrim Muhafızları’nın Tahran’daki komuta karargâhını da hedef aldığını doğruladı.
Devrim Muhafızları: İran her türlü savaşa hazır
İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, geçtiğimiz Çarşamba günü, Devrim Muhafızları'nın Belgeleme, Araştırma ve Yayın Merkezi'ne yaptığı ziyaret sırasında yaptığı açıklamalarda, ülkesinin Körfez ve çevre bölgelerde çıkabilecek tüm çatışmalara gelişmiş askeri kapasitesiyle yanıt vermeye hazır olduğunu belirterek İran’ın askeri caydırıcılığını vurgulamıştı.
“Körfez bölgesi ve komşu alanlar, İran’ın savunma stratejisinde en kritik bölgeler arasında yer alıyor,” diyen Tümgeneral Selami, Devrim Muhafızları Donanması’nın yakın mesafe deniz çatışmalarına olduğu kadar uzun menzilli savaşlara da etkin şekilde müdahale edebilecek kapasitede olduğunu ifade etmişti.
Komutan ayrıca, yüksek hızlı deniz botlarının sayısında kayda değer bir artış yaşandığını da sözlerine ekledi.
İran'ın gelişmiş füze teknolojileri ve hızla modernize edilen deniz kuvvetleriyle her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olduğunu vurgulayan Tümgeneral Selami, olası bir Amerikan saldırısının, Washington’u bölgeden geri çekilmek zorunda bırakacağına dair net bir uyarıda bulundu.