Iraklı Sünni alimlerden önemli adım 

img
Iraklı Sünni alimlerden önemli adım  YDH

SAAF-Ürdün’ün başkenti Amman’da bir araya gelen 150 Iraklı Sünni alim, iki gün süren bir




SAAF-Ürdün’ün başkenti Amman’da bir araya gelen 150 Iraklı Sünni alim, iki gün süren bir konferansın ardından fetva vermekle yetkili bir şura oluşturdu.

 

Oluşturulan fetva şurası, Iraklıların kanının dökülmesini ve İslami mezheplerin bu cümleden de Caferi mezhebinin tekfir edilmesini haram ilan eden bir fetva yayınladı.

 

Sünni alimler konferans sonunda yayınladıkları kapanış bildirisinde oluşturulan şuranın Irak’taki fıkhi ve şer’i boşluğun doldurulmasına yönelik olduğunu ifade ettiler.

 

Oluşturulan şuranın başkanlığına Şeyh Numan Abdurrezzak Aluş, yardımcılıklarına da Şeyh Abdulgafur Samerrai ve Muhammed Ayyaş el-Kubeysi getirildi.

 

Bildiride yayınlanacak fetvaların ilim, tahkik ve takva ehli kişilerce meşveret esasına göre yayınlanacağı yayınlanacak fetvalarda aceleci ve duygusal davranılmayacağı ifade edildi.

 

Bildiride ayrıca Hanefi, Şafii, Hanbeli ve Maliki mezheplerinden oluşan dört Sünni mezhebin yanı sıra Caferi, Zeydiye, İbaziye ve Zahiriye mezheplerinin de Müslüman olduğu, bunların tekfir edilmesinin, kanlarının dökülmesinin, mallarına ve namuslarına tasallutun haram olduğu belirtildi. Bu mezhepler arasındaki ittifak noktalarının ihtilaf noktalarından fazla olduğu ifade edildi.

 

Konferansa katılan alimler Irak’taki tüm mezhep alimlerinin katılacağı geniş çaplı bir konferans düzenlenmesini istediklerini belirterek bu şekilde dökülen kanın önlenmesini ve birliğin sağlanmasını talep ettiklerini ifade ettiler. İslam Konferansı örgütü tarafından yayınlanan Mekke bildirisine de etkinlik kazandırılmasını istediklerini belirten Sünni alimler, Irak’taki tüm kesimlerden etnik ve mezhebi ihtilafları bir kenara bırakarak Irak’ın birliği için çalışmalarını istediklerini açıkladılar.

 

Irak hükümetinden ve işgal güçlerinden ulusal uzlaşma yönünde bir iyi niyet adımı atarak tüm tutukluları serbest bırakmasını da isteyen alimler, bu konuda BM’den ve Arap ülkelerinden de duruma müdahale etmesini talep ettiklerini belirttiler.

 

Irak’taki adam kaçırma, terör, bombalı saldırı, göçe zorlama ve kutsal mekanlara saldırı gibi eylemleri insanlık dışı eylemler olarak niteleyen ve bunları mahkum ettiklerini belirten Sünni alimler, işgal güçlerinin Irak’tan çıkarılması ve çekilme takviminin açıklanması için tüm meşru direniş araçlarından yararlanılmasını desteklediklerini bildirdiler.