Londra'da on binlerce kişi, İngiltere'nin İsrail'in yanında İran'a karşı savaşa girmesini protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi. Eski İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, İngiltere Başbakanı Keir Starmer'a seslenerek, "Siyasi çıkarın uğruna oğullarımızı ve kızlarımızı savaşa göndermeye cüret etme," dedi.

YDH - İngiltere'nin başkenti Londra'da on binlerce kişi, ülkenin İsrail'in yanında İran'a karşı savaşa dahil olmasını protesto etmek amacıyla bir yürüyüş düzenledi.
Eyleme eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, eski İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf ve Avam Kamarası'nın bağımsız milletvekilleri Apsana Begum ile Zarah Sultana da katıldı.
Russell Meydanı'ndan başlayarak hükümet binalarının bulunduğu Whitehall Caddesi'ne kadar devam eden yürüyüşte konuşan Hamza Yusuf, 22 yıl önce Irak savaşına karşı yapılan büyük protestoyu hatırlattı.
Yusuf, göstericilere hitaben yaptığı konuşmada, "20 yıldan uzun bir süre önce yarım milyon insan, askerleri Irak'a göndermek üzere olan hükümete karşı Londra'da yürüdü. 22 yıl sonra yine burada toplandık, çünkü savaş çığırtkanları bu kez İran'dan gelecek kaçınılmaz bir saldırı yalanını bize satmaya çalışıyor," ifadelerini kullandı.
'Siyasi çıkarın için savaşa girme'
Yusuf, mevcut durumu Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarına sahip olduğu yönündeki iddialara benzeterek, İngiltere Başbakanı Keir Starmer'a şu sözlerle seslendi:
"Bu, Saddam Hüseyin'in sahip olduğu iddia edilen kitle imha silahları yalanına benziyor. İngiltere Başbakanı Keir Starmer'a sesleniyoruz: Siyasi çıkarın uğruna bizim adımıza oğullarımızı ve kızlarımızı savaşa göndermeye cüret etme."
Yürüyüş boyunca protestocular, "İran'la savaşa hayır", "Gazze'den elinizi çekin", "İsrail'e boykot" ve "İsrail'i silahlandırmayı durdurun" gibi sloganlar içeren pankartlar taşıdı.
Bazı eylemcilerin, üzerinde "Tarihin doğru tarafını seç" yazılı İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in portresini taşıdığı görüldü.
Göstericiler arasında, "Holokost esirlerinin torunları Gazze'deki soykırıma karşı" yazılı bir pankart açan Londra'daki Yahudi cemaati üyeleri de dikkat çekti.
'İsrail'in saldırganlığı yayılıyor'
Eyleme katılan milletvekili Apsana Begum, İsrail'in İran'a yönelik askeri eylemlerinin Gazze'deki durumu unutturmaması gerektiğini vurguladı.
Begum, "İsrail ordusunun bombardımanları nedeniyle Gazze'de çocuklar ölmeye devam ediyor," diyerek İngiltere hükümetini İsrail'e askeri ürün tedarikine derhal ambargo koymaya ve İsrailli yetkililere yaptırım uygulamaya çağırdı.
Begum, "İsrail'in saldırganlığı Filistin ve Lübnan'dan Suriye ve İran'a kadar genişliyor," dedi.
Protestocuların birçoğu Filistin, İran ve Lübnan bayrakları taşıdı.
Yürüyüşün organizatörleri arasında Filistin ile Dayanışma Kampanyası, Stop the War koalisyonu, el-Aksa'nın Dostları adlı sivil toplum kuruluşu, Nükleer Silahsızlanma Kampanyası ve Britanya'daki Filistin Forumu gibi hareketler yer aldı.