Macron: İran nükleer anlaşması için bu yaz karar verilmesi gerek
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, NATO zirvesi sonrası yaptığı açıklamada, İran nükleer anlaşmasının kaderinin önümüzdeki birkaç hafta içinde belirlenmesi gerektiğini söyledi. Macron, bu yaz bir karar alınması gerektiğini belirterek Batılı ortakların konuya ilişkin diplomatik ve teknik çalışmaları yeniden başlatması gerektiğini ifade etti.
YDH - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO zirvesi sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programına ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (KOEP) kaderinin önümüzdeki haftalarda belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Macron, anlaşmanın geleceğiyle ilgili bu yaz bir karar alınmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
'Karar bu yaz verilmeli'
Fransa lideri, "Önümüzdeki birkaç hafta içinde KOEP çerçevesinin hâlâ mevcut olup olmadığına karar vermemiz gerekecek. Plan resmen hâlâ var, takvim işlemeye devam ediyor ancak bu yaz bir karar verilmesi gerekecek," dedi.
Batılı ortakların İran'ın nükleer meselesiyle ilgili diplomatik ve teknik çalışmaları yeniden başlatması gerektiğini belirten Macron, bu süreçte Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) önemli bir rol oynayacağını kaydetti. Macron, "UAEA önemli bir rol oynayacak. ABD, AB ve İran bu konuda zaten temas hâlinde," diye ekledi.
Fransa cumhurbaşkanının, 25 Haziran'da İran nükleer programı konusunu görüşmek üzere Elysee Sarayı'nda UAEA Genel Direktörü Rafael Grossi ile bir araya gelmesi planlanıyor.
İlgili Haberler
Trump “yok edildi” derken CENTCOM İran’ın nükleer programı için muhbir…
07 Kasım 2026 15:28
Trump’ın seçim yenilgisi ABD’nin müttefiklerini rahatlatmadı
07 Kasım 2026 15:15
İran’ın ele geçirdiği ABD sualtı aracı Washington’da kaygı yarattı
07 Kasım 2026 13:54
ABD’de gençler ve azınlık seçmenler Demokratlara yöneldi
07 Kasım 2026 12:03
