Washington: İran'ın UAEA kararı kabul edilemez
ABD, İran’ın UAEA ile işbirliğini askıya alma kararını “kabul edilemez” ilan etti. Washington, Tahran’ı gecikmeksizin tam işbirliğine çağırarak nükleer programdaki şeffaflığın korunması gerektiğini vurguladı.
YDH- İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan'ın parlamentoda kabul edilen ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğinin askıya alınmasını öngören yasayı onaylaması, Washington’un tepkisine yol açtı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, Tahran’ın kararını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi ve İran’a derhal tam işbirliği çağrısında bulundu.
Bruce, “Bu kabul edilemez bir durumdur ve Tahran, ajansla gecikmeksizin tam işbirliği yapmalıdır,” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric de benzer şekilde, İran’ın UAEA ile işbirliğini askıya alma kararının “kesinlikle endişe verici” olduğunu belirtti.
Dujarric, “Resmi kararı gördük, bu kesinlikle kaygı verici bir gelişme. Genel Sekreter Antonio Guterres, İran’a ajansla işbirliği çağrısını sürekli yinelemiştir,” dedi.
Aynı bağlamda, İran’ın kararına tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saaar, uluslararası topluma “derhal harekete geçme” çağrısı yaptı.
Saar, Almanya, Fransa ve Britanya’ya yaptırımları yeniden uygulama çağrısında bulunarak, “Uluslararası toplum şimdi kararlı bir şekilde hareket etmeli ve elindeki tüm araçları İran’ın nükleer emellerini durdurmak için kullanmalıdır,” dedi.
İlgili Haberler
Trump “yok edildi” derken CENTCOM İran’ın nükleer programı için muhbir…
07 Kasım 2026 15:28
Trump’ın seçim yenilgisi ABD’nin müttefiklerini rahatlatmadı
07 Kasım 2026 15:15
İran’ın ele geçirdiği ABD sualtı aracı Washington’da kaygı yarattı
07 Kasım 2026 13:54
ABD’de gençler ve azınlık seçmenler Demokratlara yöneldi
07 Kasım 2026 12:03
