Basra’da vali karşıtı gösteri

img
Basra’da vali karşıtı gösteri YDH

SAAF-Irak parlamentosunun gösteri yapılmamasını istememesine ve hükümetin polis ve asker




SAAF-Irak parlamentosunun gösteri yapılmamasını istememesine ve hükümetin polis ve asker gücüyle engellemeye çalışmasına rağmen bugün binlerce kişi Basra valisinin görevden alınması için gösteri düzenledi.

 

Valilik binasına doğru yürüyen binlerce kişi, Vali Muhammed Misbah Vaili’nin kentin idaresinde yetersiz kaldığını belirterek görevden alınmasını isteyen sloganlar attı.

 

Fazilet partisi tarafından desteklenen valiye karşı gösteriyi, Sadr grubu, Bedir örgütü, Sarallah ve Seyyidü’ş Şuheda hareketi gibi grupların düzenlediği belirtiliyor.

 

Irak Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani, Basra halkından Irak’ın güvenliği ve ulusal egemenliği için gösteri düzenlememelerini istemişti.

 

Hükümete bağlı el-Sabah gazetesi de Başbakan Nuri el-Maliki’nin yasalara karşı gelenlerin cezalandırılacağını söylediğini yazmıştı.

 

Gazete, Başbakan Nuri el-Maliki’nin bölgedeki dini ve siyasi liderlerle telefon görüşmesi yaparak vali ve il meclisi arasındaki sorunun demokratik yollarla çözülmesi konusunda söz aldığını yazmıştı.

 

Basra Valisi Misbah Vaili, parlamentoda 15 milletvekiline sahip olan Ayetullah Yakubi liderliğindeki fazilet Partisine mensup.

 

Fazilet Partisi, parlamentoda çoğunluğu oluşturan Birleşik Irak İttifakı’ndan ayrılmıştı.