İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan, Amerikalı sunucu Tucker Carlson'a verdiği röportajda, Washington ile anlaşmazlıkların diyalogla çözülebileceğini ancak önce güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini söyledi. Pizişkiyan, İsrail'in yaklaşık bir buçuk hafta önce kendisine yönelik bir suikast girişiminde bulunduğunu da ilk kez açıkladı.

YDH - İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan, Amerikalı sunucu Tucker Carlson'a verdiği röportajda, ülkesinin ABD ile müzakerelere yeniden başlamaya karşı olmadığını ancak bunun için öncelikle güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurguladı.
Pizişkiyan, röportajda ayrıca İsrail'in kendisine yönelik başarısız bir suikast girişiminde bulunduğunu ilk kez duyurdu.
Pizişkiyan, röportajın kaydedilmesinden yaklaşık bir buçuk hafta önce İsrail'in kendisine yönelik bir suikast girişiminde bulunduğunu açıkladı.
İran Cumhurbaşkanı, "İsrail, casuslarından aldığı verilerle bir toplantı sırasında bulunduğum noktayı bombalamaya çalıştı ancak başarısız oldu," ifadelerini kullandı.
Washington ile 'güven krizi'
ABD ile yaşanan anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülebileceğine inandığını belirten Pizişkiyan, müzakerelerin yeniden başlamasında bir sorun görmediğini söyledi. Ancak Pizişkiyan, güven sorununa dikkat çekerek şu soruları yöneltti:
"ABD'ye nasıl yeniden güveneceğiz? Müzakerelere yeniden başlarsak, İsrail'e diyalog sırasında bize saldırması için bir kez daha yeşil ışık yakılmayacağını nasıl garanti edebiliriz?"
Pizişkiyan, ABD Başkanı'nın bölgeyi ve dünyayı barış ve istikrara yönlendirebileceği gibi, tam tersine sonu gelmeyen savaşlara da sürükleyebileceğini ifade etti.
İran Cumhurbaşkanı, "ABD Başkanı'nın davetiyle müzakerelerin ortasındaydık ve yakında yeni bir tur yapılması gerekiyordu. Ama aniden İsrail işgali müzakereleri havaya uçurdu ve diplomatik yolu tamamen yok etti," dedi.
Pizişkiyan, herhangi bir saldırı durumunda halkının kendini savunma kapasitesine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
'Nükleer bomba iddiası Netanyahu'nun yalanı'
İran'ın nükleer programına ilişkin iddialara da yanıt veren Pizişkiyan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun 1984'ten beri "İran nükleer bomba peşinde" şeklinde yanlış bir algı yarattığını ve bu fikri o zamandan beri her ABD başkanının zihnine yerleştirdiğini kaydetti.
Pizişkiyan, "Ülkemiz ne geçmişte ne de şimdi nükleer bomba geliştirmeye çalıştı, gelecekte de bunu yapmayacak," diye konuştu.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) denetimlerine de değinen Pizişkiyan, "UAEA bu durumu doğrulamak için her zaman sahadaydı. Ancak ne yazık ki bu işbirliği, nükleer tesislerimize yönelik yasa dışı saldırılar nedeniyle kesintiye uğradı," anımsatmasını yaptı.
Tahran'ın denetimden asla kaçmadığını belirten Pizişkiyan, "Yasa dışı ABD saldırıları ekipmanlarımızın büyük bir bölümünü yok etti ve hasarın boyutunu tespit edene kadar bu tesisleri şu anda kullanamıyoruz," açıklamasında bulundu.
'Amerika'ya ölüm' sloganına açıklık getirdi
Pizişkiyan, İran'da kullanılan "Amerika'ya ölüm" ve "Büyük Şeytan Amerika" sloganlarının Amerikan halkını veya yetkililerini hedef almadığını belirtti.
Pizişkiyan, "Bu sloganlar, işlenen suçlara, katliamlara, cinayet ve istikrarsızlığa verilen desteğe karşıdır," yorumunu yaptı.
Pizişkiyan ayrıca, "Bölgemizde IŞİD'i kuranın ABD olduğunu itiraf eden bizzat ABD Başkanı'dır," ifadelerini kullandı.
İran-Irak savaşı sırasında İran'ın İsrail'den silah aldığı yönündeki iddiaları da kesin bir dille yalanlayan Pizişkiyan, iki ülke ilişkilerindeki olumsuz değişimden İsrail'i sorumlu tuttu.
Pizişkiyan, "Netanyahu'nun son yıllarda Filistin ve Gazze'de yaptıkları, sadece İran halkının değil, tüm bölgenin İsrail'e bakışını olumsuz etkiledi," diyerek sözlerini tamamladı.