Netanyahu’dan Gazze için “daha hızlı ve ucuz” plan talimatı
İsrail medyası, Başbakan Netanyahu'nun, Gazze’de "insani şehir" kurulması planını reddederek orduya "daha hızlı ve düşük maliyetli" alternatifler hazırlama talimatı verdiğini bildirdi.
YDH- The Jerusalem Post'’un aktardığına göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun, Gazze’nin güneyinde bir “insani şehir” kurulmasına ilişkin planı pazar gecesi yapılan gergin kabine toplantısında geri çevirdiği ve İsrail ordusundan alternatif planlar sunmasını istediği bildirildi.
Söz konusu toplantının, Savunma Bakanı Yoav Gallant yerine kısa süre önce göreve getirilen Savunma Bakanı İsrael Katz’ın önerdiği “insani şehir” planına ordu cephesinden gelen itirazların ardından düzenlendiği aktarıldı.
JPost’un haberine göre, ordu bu plana yalnızca yüksek maliyet nedeniyle değil, aynı zamanda böyle bir yapının kurulmasının “esirlerin kurtarılmasına yönelik çabaları da zayıflatacağı” gerekçesiyle karşı çıkıyor.
N12 kanalının bildirdiğine göre, savunma yetkilileri Hamas’ın bu planı İsrail’in sınırlı bir anlaşmaya yöneldiği ve ateşkesin ardından savaşa devam edeceği şeklinde yorumlayabileceğini değerlendiriyor.
Orduya göre inşa süreci bir yıla kadar sürebilir
Haberde yer alan bilgilere göre, ordu yetkilileri, “insani şehir” planının hayata geçirilmesi için gereken zaman çizelgesini de sundu. Yaklaşık “600 bin” Filistinlinin bu şehre taşınmasının planlandığı ve inşaatın birkaç ay, hatta bir yıla kadar sürebileceği ifade edildi. Ancak Netanyahu’nun, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’e “Ben gerçekçi bir plan istemiştim!” şeklinde “tepki” gösterdiği bildirildi.
Netanyahu’nun ordu yetkililerinden “daha hızlı ve daha düşük maliyetli” alternatif planları bir sonraki güne kadar sunmalarını istediği aktarıldı.
Ben-Gvir: “İnsani şehir tartışması bir aldatmaca”
Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Gazze’de kurulması planlanan “insani şehir” projesine ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu yapının Hamas’la sürdürülen bir “teslimiyet anlaşmasının” parçası olmayacağını belirtti.
Ben-Gvir, bu anlaşma kapsamında İsrail ordusunun çatışmalarda işgal ettiği bölgelerden geri çekileceğini, yüzlerce tutsak Hamas mensubunun serbest bırakılacağını ve Hamas’ın yeniden güç kazanması için zaman elde edeceğini öne sürdü.
Bakan, “Aldatmacalar kararlı bir zaferin yerini tutmaz” ifadesiyle mevcut süreci sert biçimde eleştirdi.
İlgili Haberler
İsrail güçleri Kudüs’te Filistinli genci öldürdü
04 Eylül 2026 12:31
Kudüs Tugayları: İsrail destekli çete, kaçırdığı direnişçiyi öldürdü
04 Eylül 2026 11:55
Direnişe saldıran Abbas’ın danışmanı, işbirlikçi çeteleri meşrulaştırd…
04 Eylül 2026 10:09
Batı Şeria ve Kudüs'te baskınlar
04 Eylül 2026 09:56
