Aksa Tufanı sonrası ABD, İsrail-Mısır barış anlaşmasını denetleyen keşif uçuşlarını Sina’da durdurdu; İsrail barış anlaşmasının ihlal edildiğini vurguluyor.

YDH- 7 Ekim'deki Aksa Tufanı'ndan bu yana, İsrail-Mısır barış anlaşmasını denetleyen Amerikan birlikleri Sina Yarımadası’ndaki keşif uçuşlarını ve tünel incelemelerini tamamen durdururken, İsrail'in yoğun taleplerine rağmen Trump yönetimi bugüne kadar somut bir adım atmadı.
Konuya yakın bir kaynak şöyle dedi:
“Amerikalılar bir konuyu ciddiye alırsa dünya da ciddiye alır”.
1979’daki İsrail-Mısır barış anlaşması, ABD’ye özellikle güvenlik protokolünün uygulanmasını denetleme sorumluluğu yüklüyor. Sina’daki Mısır birliklerinin sayısı ve konuşlanma yerleri İsrail’in onayıyla belirleniyor. Bu çerçevede ABD’nin öncülüğünde kurulan Çok Uluslu Kuvvet ve Gözlemciler (MFO) hava keşifleri yürütüyordu ancak savaşın başlamasıyla bu uçuşlar belirsiz gerekçelerle durduruldu ve hâlâ yeniden başlamadı.
Sina’daki tünellerin geniş çaplı silah depolama amacıyla kullanılabileceği endişesiyle İsrail, Mısır’ın MFO denetçilerine erişim izni vermemesinden ciddi kaygı duyuyor.
Konuya hâkim bir kaynak şöyle dedi:
“Sina’daki tünellerde olup bitenler son derece rahatsız edici. Bu durum barış anlaşmasının ciddi bir ihlali olmanın ötesinde, bu silahların gidebileceği başka makul bir yer yok; hedef İsrail.”
Kahire’nin bölgeye zırhlı birlikler konuşlandırıp bildirimleri sonradan yapması ve gözlemcilerin çalışmalarını aksatması, barış anlaşmasının ihlali olarak değerlendiriliyor.
İsrail, Trump yönetimine baskıyı artırması çağrısı yaparken, MFO ise operasyonlarına dair bilgi paylaşmayı reddediyor.
Daha fazla okuyun: Camp David'i askıya alma çağrısı
Daha fazla okuyun: Mısır'ın askeri yığınağı Tel Aviv'i alarma geçirdi
Daha fazla okuyun: Katz: Camp David ihlaline müsamaha gösterilmeyecek
Daha fazla okuyun: Mısır ‘güvenli bölgeler’ hazırlıyor