Gazze Hükümeti Medya Ofisi, işgal güçlerinin suya erişimi engellemek için “sistematik susuzluk savaşı” yürüttüğünü açıkladı. Bu saldırılarda 700’den fazla Filistinli, çoğunluğu çocuk, yaşamını yitirdi, binlercesi yaralandı.

YDH- Gazze Şeridi’nin merkezindeki Deyr el-Belah, Nuseyrat, Bureyc, Zeveyda, Megazi ve el-Mesdar kamplarında yaşayan Filistinliler, elektrik kesintileri ve İsrail’in yakıt engeli nedeniyle faaliyetleri durma noktasına gelen tuzdan arındırma tesisleri nedeniyle ciddi su sıkıntısı yaşıyor.
Bölge sakinleri, artık büyük ölçüde kısmen arıtılmış tuzlu su kullanmak zorunda kalıyor.
Orta ve güney Gazze’de 1,5 milyondan fazla kişi, artan sıcaklıkların da etkisiyle ciddi susuzluk riski altında bulunuyor.
Yakıt eksikliği, su arıtma tesislerinin neredeyse tamamının durmasına yol açarken, bu durum insani krizi derinleştiriyor.
İsrail işgal makamlarının Ekim 2023’te savaşın başlamasıyla birlikte Gazze’nin önemli tatlı su kaynaklarından biri olan “Mekorot” su hattını kapatması, su krizini daha da ağırlaştırdı.
Özellikle Deyr el-Belah’daki tuzdan arındırma tesisinin devre dışı kalması, merkezdeki kamplarda yaşayanların çoğunlukla tuzlu ve kısmen arıtılmış suya mahkûm kalmasına sebep oldu.
Güney Gazze’de, yaklaşık 1,2 milyon kişinin yaşadığı Han Yunus’un el-Mevasi bölgesi ise günlük ihtiyaçlar için — yıkanma, temizlik gibi — deniz suyuna bağımlı hale geldi.
Bölgedeki su kuyularının, İsrail güçleri tarafından mezarlıklar ve mezbaha bölgelerine düzenlenen saldırılar sırasında yok edilmesi bu durumu tetikledi.
Gazze Hükümeti Medya Ofisi, işgal güçlerinin “sistematik bir susuzluk savaşı” yürüttüğünü belirtti.
Bu kapsamda, suya erişmeye çalışan sivillere yönelik 112’den fazla katliam yaşandığı ve 700’den fazla Filistinlinin — çoğunluğu çocuk — hayatını kaybettiği bildirildi. Binlerce kişi de yaralandı.
Ayrıca işgal güçlerinin 720’den fazla su kuyusunu kasıtlı olarak tahrip ettiği ve yaklaşık 1,25 milyon Filistinlinin temiz suya erişiminin engellendiği açıklandı.
İsrail’in aylık 12 milyon litre yakıt girişini engellemesi, tuzdan arındırma ve atık su arıtma tesislerinin kapanmasına, atık yönetimi sistemlerinin çökmesine neden oldu. Bu durum, özellikle çocuklar arasında hastalıkların yayılmasına zemin hazırlıyor.
Daha fazla okuyun: İşgal altındaki Filistin topraklarında su
Daha fazla okuyun: İsrail medyası: Savaş bitse de Gazzeliler aylarca ve yıllarca ölmeye devam edecek