İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail’in saldırılarını sona erdiren ateşkesin kırılgan olduğunu vurgulayarak, ihlal edilmesi durumunda Tahran’ın kararlı misillemeye hazır olduğunu açıkladı.

YDH – İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Çin’de düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) toplantısına katıldığı sırada CGTN televizyonuna verdiği demeçte, İran’a yönelik İsrail saldırganlığını sona erdiren ateşkesin kırılgan olduğunu belirterek, olası bir ihlale karşı Tahran’ın misillemeye hazır olduğunu söyledi.
Arakçi, İran’ın barışçıl nükleer programı etrafında yeniden başlayabilecek müzakerelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İsrail ve ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine düzenlediği askeri saldırılar sonrasında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Arakçi, “Bu bir çatışma değil, İsrail’in İran’a yönelik saldırganlığıdır. Hiçbir gerekçesi olmayan, provoke edilmemiş bir saldırıdır. Meşru müdafaa hakkımızı kullanmak zorundaydık. Ülkemizi cesurca savunduk ve saldırganları geri adım atmaya, koşulsuz ateşkes istemeye mecbur bıraktık. Bu talebi kabul ettik,” dedi.
Ateşkesin sürdürülebilirliğine dair şüphelerini dile getiren Arakçi, İsrail’in geçmişte hiçbir ateşkese sadık kalmadığını hatırlatarak, mevcut durumun da aynı riskleri taşıdığını belirtti.
İran’ın çatışma arzulamadığını ancak her senaryoya karşı hazırlıklı olduğunu vurgulayan Arakçi, “Çok dikkatliyiz ve tamamen hazırlıklıyız. Ateşkes ihlal edilirse buna karşılık vermeye hazırız. Ancak bu bizim tercihimiz değil. Başından beri bu savaşı istemedik ama hazırdık. Şimdi de savaşın devam etmesini istemiyoruz ama yeniden başlarsa karşılık veririz,” ifadelerini kullandı.
Nükleer program konusunda ABD ile müzakerelerin yeniden başlamasına dair soruya yanıt veren Arakçi, samimi bir siyasi irade görmediklerini söyledi.
İran’ın nükleer faaliyetlerinin tamamen barışçıl amaçlar taşıdığını ve bu konuda herhangi bir şüpheye yer bırakmadıklarını vurgulayan Arakçi, “Bu güveni başkalarıyla da paylaşmaktan çekinmiyoruz,” dedi.
Anlaşmaya geri dönüş ihtimali olduğunu ancak bunun ABD’nin askeri seçeneği tamamen masadan kaldırması ve gerçek anlamda müzakere edilmiş bir çözümü benimsemesiyle mümkün olabileceğini dile getirdi.
İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırıların, askeri yollarla bu sorunun çözülemeyeceğini açık biçimde gösterdiğini belirten Arakçi, yalnızca diplomatik bir çözümün mümkün olduğunu, bunun da ancak karşı tarafın askeri niyetlerinden vazgeçmesi ve İran’a verdikleri zararları telafi etmesi durumunda mümkün olacağını kaydetti.
Şanghay İşbirliği Örgütü’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arakçi, İran’ın örgüte tam üye olarak katıldığını ve ŞİÖ’nün küresel sistemde Güney ülkelerine daha fazla yer açma çabalarına büyük önem verdiklerini ifade etti.
Güvenlik, ekonomi ve kültürel meselelerde Batı dışı alternatif yaklaşımların geliştirilmesinin gerekliliğine işaret eden Arakçi, ŞİÖ’nün bu alandaki rolünü önemsediğini belirtti.
İran’ın beklentilerine dair bir soruya yanıt verirken ise Arakçi, İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik saldırganlığını kınayan ŞİÖ Sekretaryası ve üye ülkelere teşekkür ederek, yaklaşan zirveden siyasi destek başta olmak üzere kapsamlı bir dayanışma beklediklerini söyledi.