ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasına varılmasının yakın olduğu yönündeki işaretler üzerine Doha'ya gitmesi bekleniyor. Müzakereler 'kritik' bir aşamaya girerken, Hamas'ın arabulucuların teklifine nihai yanıtını saatler içinde sunacağı belirtiliyor.

YDH - ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un, Gazze Şeridi'nde geçici ateşkes ve esir takası anlaşmasına yönelik müzakerelerin sonuçlanmaya yaklaştığına dair artan işaretler üzerine Katar'ın başkenti Doha'ya gitmesi bekleniyor.
Bölgesel diplomatik kaynaklar, haftalardır yavaş ilerleyen müzakerelerin "kritik" bir aşamaya geldiğini ve "birkaç gün içinde ya nihai bir anlaşmayla ya da müzakere sürecinin tamamen çökmesiyle" sonuçlanabileceğini belirtiyor.
Öte yandan Gazze'deki insani felaket derinleşiyor. Şifa Hastanesi, sadece son 72 saat içinde 21 çocuğun "yetersiz beslenme ve açlık" nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.
Müzakerelerde son durum: Tek pürüz kaldı
Axios haber portalının bir Amerikalı ve bir İsrailli kaynağa dayandırdığı haberine göre Witkoff, önce Avrupa'da temaslarda bulunacak ve Doha'daki müzakerelerle ilgili gelişmeleri bekleyecek. "Gerekli ilerleme sağlanırsa, hafta sonuna kadar Doha'ya varmış olacak."
Bunun yanı sıra İsrailli kaynakların Israel Hayom gazetesine verdiği bilgiye göre, insani yardım konusu da dahil olmak üzere anlaşmazlıkların çoğu aşıldı.
Anlaşma uyarınca Gazze'ye günde 500 kamyon yardım malzemesi girecek ve aralarında 100 ila 200'ü müebbet hapis cezası almış yaklaşık bin Filistinli tutuklu serbest bırakılacak.
Geriye kalan son anlaşmazlık noktasının ise Morag koridoru sınır hattından çekilme meselesiyle ilgili olduğu belirtiliyor.
İsrail'in bin 200 metrelik bir güvenlik derinliği talep ettiği, Hamas'ın ise bu mesafenin en fazla 800 metre olmasını önerdiği ifade ediliyor.
Hamas'ın yanıtı bekleniyor
Bölgesel diplomatik kaynaklar, Hamas'ın arabulucuların teklifine ilişkin son rötuşları yaptığını ve yanıtın "önümüzdeki saatlerde teslim edilmesinin beklendiğini" kaydetti.
Bu durumun, Witkoff'un müzakereleri ilerletme çabasıyla bölgeye gelişini hızlandırdığı belirtiliyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre Witkoff'un ziyaretinin amacı, her iki tarafın da kabul ettiği belirtilen ateşkesin sağlanması ve insani yardım koridorunun oluşturulması yönünde baskı kurmak.
İsrail'in Kanal 13 televizyonu, Hamas'ın ABD'ye "yanıt üzerinde sürekli ve yoğun tartışmalar yürüttüğünü" bildirdiğini aktardı.
Habere göre Washington ise Hamas'a "sabrının tükenmek üzere olduğu" mesajını iletti. Kanal 12 muhabiri ise "İsrail heyetinin, ilerleme olasılığına dair işaretler olduğu sürece Doha'da kalma talimatı aldığını" bildirdi.
İsrail'den işgal tehdidi ve yeni askeri harekât
Müzakerelerdeki bu kritik süreç, İsrail'in sahadaki askeri baskısı ve siyasi söylemleriyle paralel ilerliyor.
İsrail bakanlar kurulundan Bakan Miri Regev, "Eğer Hamas yanıtını vermezse ve hafta sonuna kadar bir anlaşmaya varılmazsa, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ni işgal etmeli ve askeri bir yönetim kurmalıdır," diyerek tehditkâr bir dil kullandı.
Maliye Bakanı Bezalel Smotriç de İsrail'in müzakerelerden çekilip askeri harekâtları genişletmesinden önce Hamas'a anlaşmaya varması için belirli bir süre tanınmasını talep etmişti.
Bu siyasi baskıyla eş zamanlı olarak İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Bala kentinde bir kara harekâtı başlattı.
İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, "ordunun aynı anda birkaç cephede savaşma ihtimaline hazırlandığını" belirterek, "Gazze'nin temel ve karmaşık bir çatışma alanı olmaya devam ettiğini" söyledi.
Zamir, üst düzey subayların katılımıyla yapılan son durum değerlendirmesinde Tahran'dan Gazze'ye uzanan tehditlerin ele alındığını ve "geniş çaplı ve uzun vadeli bir askeri harekâta" hazırlıklı olunması gerektiği sonucuna varıldığını ekledi.
Bu gelişmeler yaşanırken, Birleşmiş Milletler (BM) gıda ve tıbbi malzemelerin neredeyse tamamen tükendiği bölgede "açlığın her kapıyı çaldığı" uyarısında bulunuyor.