Hamas ve Filistinli direniş örgütleri, Gazze'deki ateşkes teklifine ilişkin yanıtlarını arabuluculara sundu. Kalıcı ateşkesi hedefleyen ve "olumlu" olarak nitelendirilen yanıtta, İsrail'in yerleşim yerlerinden çekilmesi ve daha fazla mahkumun serbest bırakılması gibi talepler yer alıyor.

YDH - Hamas ve Filistinli direniş örgütleri, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına yönelik teklife ilişkin yanıtlarını arabuluculara teslim etti.
Fransız haber ajansı AFP'nin müzakerelere aşina iki Filistinli kaynağa dayandırdığı haberine göre, yanıta kalıcı bir ateşkese ulaşılması amacıyla bazı değişiklikler dahil edildi ve yanıt "olumlu" olarak nitelendirildi.
Kaynaklar, Hamas'ın yanıtının temel olarak Gazze Şeridi'ne yardım girişi, İsrail ordusunun çekilme haritaları ve savaşın kalıcı olarak durdurulmasına yönelik teminatlar gibi hususları ele aldığını belirtti.
Hamas'ın talepleri
Hamas'ın, İsrail'in çekilme haritalarında değişiklikler talep ettiğini aktaran kaynaklar, örgütün "İsrail kuvvetlerinin yerleşim yerlerinden ve Gazze'nin kuzeyi ile güneyini birbirine bağlayan Selahaddin Yolu'ndan çekilmesini" istediğini ekledi.
Hamas ayrıca, "Şerid'in doğu ve kuzey sınır bölgelerinin tamamında, en fazla 800 metre derinlikte askeri güçlerin kalmasını" talep etti.
Kaynaklar, Hamas'ın "hayattaki her İsrailli asker karşılığında müebbet ve yüksek cezalara çarptırılmış daha fazla Filistinli esirin serbest bırakılmasını istediğini" ifade ederek, nihai bir anlaşmaya varılana kadar müzakerelerin devam edeceğini kaydetti.
Hamas ve İsrail heyetleri, Gazze'de ateşkese varılması amacıyla üç haftadır Doha'da dolaylı müzakereleri sürdürüyor.
Katar, ABD ve Mısır'ın arabuluculuğunda ele alınan girişim, yüzlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılması karşılığında Gazze Şeridi'nde tutulan esirlerin kademeli olarak salıverilmesini içeren 60 günlük geçici bir ateşkese dayanıyor.
İsrail kıtlığa dair kanıtları reddetti
Öte yandan İsrail hükümeti, Gazze'deki gıda kıtlığından sorumlu olduğunu reddederek Hamas'ı abluka altındaki bölgede kriz çıkarmakla suçladı.
Hükümet sözcüsü David Mencer, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Gazze'de İsrail'in neden olduğu bir kıtlık yok," diyerek "Hamas tarafından yaratılmış yapay bir kıtlık" olduğunu iddia etti.
Mencer, Hamas unsurlarını gıda dağıtımını engellemekle ve yardımları yağmalamakla suçladı.
Fransa: Kıtlık riski İsrail'in kuşatmasının sonucu
Buna karşılık Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, 21 aydan uzun süredir devam eden savaşın ardından Gazze'deki sivillerin karşı karşıya olduğu "kıtlık riskinin", İsrail'in bölgeye uyguladığı kuşatmanın bir sonucu olduğunu vurguladı.
Sözcü, yaptığı açıklamada, "İsrail'in kara harekâtını genişletme ilanı, yetersiz beslenme ve kıtlık riskiyle kendini gösteren insani durumun kötüleşmesini hızlandırıyor. Bu durum, İsrail'in uyguladığı kuşatmanın bir sonucudur," ifadelerini kullandı.
Aynı çerçevede yüzden fazla sivil toplum kuruluşu (STK), Gazze'de "kitlesel bir açlık" tehlikesine karşı uyarıda bulundu.
ABD ise özel temsilci Steve Witkoff'un, bölgeye insani yardım için bir "koridor" oluşturulmasına yönelik son rötuşları yapmak amacıyla Avrupa'ya gideceğini duyurdu.