Deneyimli ABD'li diplomat Chas Freeman, İran'ın saldırıları sonucu İsrail'in beş ana üssünün devre dışı bırakıldığını ve önleyici füzelerinin tükenme noktasına geldiğini belirtti. Freeman, İsrail'in bir hafta daha devam etmesi halinde tamamen tükeneceğini ve bu gerçeklerin İsrail yanlısı ABD medyasında sansürlendiğine dikkat çekti.

YDH - Eski ABD başkanlarından Richard Nixon'un Çin ziyaretinde tercümanlık yapan ve 1. Körfez Savaşı esnasında ABD'nin Riyad Büyükelçisi olarak görev alan deneyimli diplomat Chas Freeman, İran ile İsrail arasında yaşanan çatışmaya ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Freeman'a göre, İran'ın saldırıları karşısında İsrail'in önleyici füzeleri tükenme noktasına geldi ve çatışmanın bir hafta daha sürmesi halinde İsrail "tamamen bitkin düşecekti".
Freeman, bu durumun İsrail'i ateşkes istemeye zorladığını belirtti.
'İsrail'in beş ana üssü devre dışı kaldı'
Freeman, İran'ın saldırılarının İsrail'in hava savunma sistemlerine giderek daha fazla sızdığını ve "son derece isabetli" füzelerle ciddi hasara yol açtığını ifade etti.
Diplomat, "Beş ana üs, Weizmann Enstitüsü ve Aşdod ile Hayfa limanları İran saldırıları altında devre dışı kaldı," dedi.
Freeman ayrıca, Yemenli güçlerin daha önce Akabe Körfezi'ndeki tek İsrail limanı olan Eylat'ı zaten saf dışı bıraktığını ve İsrail'de hasar gören mülk sayısının 42 bine ulaşabileceğini öne sürdü.
'ABD medyası gerçeği yansıtmıyor'
Bu gerçeklerin ABD medyasında yansıtılmadığını savunan Freeman, "Medyamız son derece İsrail yanlısı olduğu ve sürekli sansür uyguladığı için bu durum yansıtılmıyor," ifadelerini kullandı.
Freeman'a göre, İsrail ordusunun sansürü de ülkede meydana gelen "büyük hasarı" büyük ölçüde gizledi.
Bunun yanı sıra Freeman, İsrail'in saldırısının "üst düzey bilim insanları ve yüksek rütbeli subayların aileleriyle birlikte öldürüldüğü şaşırtıcı suikastlarla" başladığını anımsattı.
Bu eylemleri "uluslararası hukukun bariz ihlalleri ve insanlığa karşı suçlar" olarak nitelendiren Freeman, bu saldırılarda bine yakın İranlının öldürüldüğünü ve İsrail'in hava saldırılarının çoğunun Irak ve Azerbaycan hava sahası kullanılarak gerçekleştirildiğini söyledi.
'İran, Kuzey Kore tecrübesinden ders çıkardı'
Freeman, ABD ve İsrail'in İran'ın nükleer programını felç etme yönündeki ana hedefinin "muhtemelen pek bir yere varmadığını", zira zenginleştirilmiş uranyumun saldırılardan önce tesislerden çıkarıldığını iddia etti.
Freeman'a göre, İran bu süreçten önemli dersler çıkardı:
"İranlılar, Kuzey Kore tecrübesinden ders aldı. Eğer nükleer silahınız yoksa, Libya'daki Muammer Kaddafi gibi isyancılar tarafından öldürülebilir veya Suriye gibi saldırıya uğrayabilirsiniz."
Freeman, Kuzey Kore'nin nükleer silahlara sahip olmasının kimsenin ona saldırmamasını sağladığını gösterdiğini vurguladı.
'İran artık kıtalararası füze yapabilir'
Bu nedenle Freeman, İran'ın bundan sonra sadece askeri seviyede uranyum zenginleştirmekle kalmayıp, "Kuzey Kore'nin yaptığı gibi ABD topraklarını vurabilecek kıtalararası balistik füze yapımına yöneleceğini" öngördü.
Freeman, "ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik azami baskısının nihai sonucu, daha önce var olmayan bir nükleer güce dönüşmesi oldu," diyerek sözlerini tamamladı.