'SDG, HTŞ ile müzakereler başarısız olursa Türkiye'ye katılabilir'
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye Demokratik Güçleri içindeki liderlerin, HTŞ rejimiyle yürütülen müzakerelerin başarısız olması durumunda Türkiye'ye açılma ve "Misak-ı Milli"ye katılma seçeneğini masaya yatırdığını bildirdi.
YDH - Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SİHG), Suriye'nin kuzeydoğusundaki liderlerin, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejimiyle yürütülen müzakerelerin başarısız olması ve Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) tatmin edici siyasi kazanımlar elde edememesi durumunda Türkiye'ye açılma ve "Misak-ı Milli"ye katılma dahil olmak üzere bölgesel bir yeniden konumlanma seçeneğini değerlendirdiğini bildirdi.
SİHG'e konuşan özel kaynaklar, SDG içindeki bazı liderlerin bu ihtimali ciddi olarak ele aldığını belirtti.
Bazı kaynaklar, Türkiye'nin, SDG'yi "Misak-ı Milli" vizyonuyla kesişebilecek düzenlemeler çerçevesinde "muhtemel bir müttefik" olarak kendi siyasi alanına çekme amacıyla SDG ile HTŞ arasındaki uzlaşma fırsatlarını kasıtlı olarak engellediğine işaret etti.
PKK ile barış süreci stratejinin parçası mı?
Yapılan analizlerde, Ankara ile pkk arasında yürütülebilen bir barış sürecinin de bu stratejiyle bağlantılı olabileceği değerlendiriliyor.
Bu sürecin, Suriye'nin kuzeyindeki dengeleri yeniden şekillendirmek için siyasi ve stratejik bir hazırlık olarak görüldüğü ifade ediliyor.
İlgili Haberler
Suriye’deki güvenlik karmaşası Lübnan’ı da tehdit ediyor
28 Ekim 2026 11:11
Ürdün ve Suriye'den Dera saldırıları için ortak soruşturma kararı
28 Ekim 2026 02:43
Suudi basını: İsrail ile Suriye geçen hafta savaşın eşiğine geldi
27 Ekim 2026 21:48
Ürdün’ün saldırıları üzerine Suriye Nasib Sınır Kapısı’nı kapattı
27 Ekim 2026 07:44
