Ambargoya rağmen, tarihindeki en büyük Avrupa sözleşmesini duyuran İsrail merkezli Elbit Systems, Avrupa ve Asya-Pasifik’e açılma planlarını açıkladı.

YDH- The Marker gazetesinde yer alan habere göre, İsrail'in en büyük özel silah firması olan Elbit Systems, stratejik büyüme hedefleri doğrultusunda 600 milyon dolarlık bir halka arz geliri elde ettiğini ve bu kaynağı yeni teknoloji yatırımlarına, enerji silahları geliştirmeye, yeni pazarlara giriş yapmaya ve Hindistan’da varlığını güçlendirmeye ayırmayı planladığını bildirdi.
Şirketin Mali İşler Direktörü Dr. Kobi Kagan, yatırım bütçesinin yıllık 250 milyon dolardan 300 milyon dolara yükseltilmesinin değerlendirildiğini ve bu artırımla üretim kapasitesinin genişletileceğini belirtti.
Elbit Systems 2025 yılı ikinci çeyreğinde, çift haneli gelir artışıyla analist tahminlerini ve 7 milyar dolarlık gelir hedefini aştı.
Gelirler, 2025’in ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %21 artışla 2 milyar dolara ulaştı ve analist tahminlerini 83 milyon dolar aşarak beklentilerin %4 üzerinde gerçekleşti.
Gelir artışında en büyük katkıyı kara sistemleri birimi sağladı; bu birimin gelirleri 2024’ün ikinci çeyreğine kıyasla %49 artarak 567 milyon dolara ulaştı ve toplam çeyrek gelirlerinin %29’unu oluşturdu. Kara sistemleri birimi, tank mühimmatları, fırlatıcılar, uzun menzilli hava-yer füzeleri (Rampage) ve zırhlı araçlar için aktif savunma sistemleri geliştiriyor ve üretiyor.
Coğrafi dağılıma bakıldığında, İsrail Savunma Bakanlığı şirketin en büyük müşterisi konumunu korudu. İsrail’den elde edilen gelirler, ikinci çeyrekte %51 artarak 671 milyon dolara ulaştı ve toplam gelirlerin %34’ünü oluşturdu.
Avrupa gelirleri ise %19 artışla 564 milyon dolara çıktı ve toplam gelirlerin %29’unu oluşturdu.
CEO Bezhalel Machlis, özellikle “Avrupa’da fırsatların daha önce hiç olmadığı kadar büyük olduğunu” vurguladı ve siyasi baskılar ve ambargo tehditlerine rağmen, birçok ülkenin savunma kurumlarının Elbit ile iş birliği arayışında olduğunu ifade etti.
Machlis, Almanya Şansölyesi Friedrich Merz’in açıkladığı ambargonun, İsrail’den ürün alımını engellemediğini belirtti.
Almanya, üç hafta önce hava kuvvetlerinin nakliye uçakları için 260 milyon dolarlık füze savunma sistemi alımı konusunda anlaşma imzaladı. Ayrıca, ocak ayında Elbit Systems ile Alman KMW ve Diehl şirketleri ortaklığında PULS roket fırlatıcılarının Alman ordusuna tedariki için sözleşme yapılmıştı.
Machlis, Almanya’daki faaliyetlerin artacağını söyledi.
Şirket, 1,635 milyar dolarlık beş yıllık bir sözleşme ile bir Avrupa ülkesine “savunma çözümleri” sağlayacak.
The Marker’a göre, sözleşme, iki grup ileri teknoloji çözümünü kapsıyor. Bu çözümler, yapay zekâ entegrasyonu da dahil olmak üzere şirketin yeni ürün portföyüne dayalı teknolojiler içeriyor. Birinci grup, uzun menzilli hassas topçu roketleri ve istihbarat ve saldırı amaçlı insansız hava araçları sistemlerini içeriyor. İkinci grup ise gelişmiş istihbarat ve elektronik harp yeteneklerini kapsıyor; ayrıca istihbarat toplama ve işleme, elektro-optik sistemler, gece görüş cihazları, savaş aracı modernizasyonları ve savunma sistemlerini içeriyor.
Bunlara ek olarak, şirket dijital savaş ve saha iletişimi çözümleri sağlayacak. Bu çözümler, stratejik karargâhtan taktik seviyeye kadar tüm operasyonel kademeleri kapsıyor. Machlis, sözleşmenin, Avrupa’daki ileri ülkelerden biriyle stratejik bir diyalog yürütme ve uçtan uca çözüm sağlama kapasitesini gösterdiğini ifade etti.
Sözleşme, alıcının ulusal sanayi yeteneklerini güçlendirmek için sanayi iş birliğini de içeriyor. Machlis’e göre bu iş birliği, Elbit’i yerel sanayi ile entegre ederek üretim kapasitesinde fazlalık sağlıyor ve sipariş birikimindeki hızlı artışa yanıt veriyor.