Lübnanlı siyasetçiler, Hizbullah Genel Sekreteri Şeyh Naim Kasım’ın açıklamalarının “savaş ve iç karışıklık tehdidi” içerdiği iddiasıyla kamu savcılığına başvurdu. Dava, Şeyh Naim Kasım’ın İsrail’e karşı silah kullanılacağını duyurması ve olası iç karışıklıklardan hükümeti sorumlu tutması üzerine açıldı.

YDH- Lübnanlı milletvekilleri ve siyasi isimler, Çarşamba günü Beyrut’taki kamu savcılığına başvurarak, Hizbullah Genel Sekreteri Şeyh Naim Kasım'ı ülkede savaş ve iç karışıklık tehdidi içeren açıklamalar yapmakla suçladı.
Dava, milletvekilleri Sünni milletvekili Eşref Rifi, İlyas Huri, Hıristiyan Corc Okays ve Kamiyl Şamun ile eski milletvekili Eddi Abilamma ve Değişim Hareketi Partisi lideri Elie Mahfud tarafından açıldı.
15 Ağustos’ta Şeyh Naim Kasım, Hizbullah’ın “İsrail işgali var olduğu sürece silahlarını bırakmayacağını” ve gerekirse “İsrail-Amerikan projesine karşı -bedeli ne olursa olsun- Kerbela tarzı bir savaş vereceklerini” açıklamıştı.
Şeyh Naim Kasım, ayrıca olası iç karışıklıklardan Lübnan hükümetini sorumlu tutarak, ülkeyi savunma görevini ihmal etmekle suçladı.
Dava başvurusunun ardından Beyrut Adalet Sarayı önünde konuşan Rifi, “İran’ın bölgedeki rolü sona erdi. Kasım'ın sorumsuz ve vatansever olmayan açıklamalarına anayasal bir yol üzerinden karşı çıktık; devlet bizi birleştirirken, mini-devlet bizi böler” dedi.
Okays ise açıklamaların “ciddi savaş ve isyan tehditleri” içerdiğini iddia ederek, milletvekillerinin özgürlükleri ve sivil barışı korumak için yargıya güvendiğini vurguladı.
Hizbullah’tan dava ile ilgili henüz bir açıklama gelmedi.
5 Ağustos’ta Lübnan Bakanlar Kurulu, tüm silahların – Hizbullah’ın silahları da dahil – devlet denetimi altına alınmasını ve ordunun uygulanacak stratejiyi bu ayın sonuna kadar hazırlayıp 2025 sonuna kadar hayata geçirmesini öngören planı onaylamıştı.
Hizbullah, hükümetin bu hamlesini “büyük bir suç” olarak nitelendirdi.