140. Maddeye muhalefet artıyor

img
140. Maddeye muhalefet artıyor YDH

SAAF-Kürt grupların Kerkük’ün Kürt bölgesine bağlanması için uygulanmasında ısrarcı oldukları




SAAF-Kürt grupların Kerkük’ün Kürt bölgesine bağlanması için uygulanmasında ısrarcı oldukları Irak anayasasının 140. maddesine Irak içindeki siyasi partilerden muhalefetler de artıyor.

 

Irak parlamentosundaki Kürt ittifakı milletvekili Mahmud Osman, bugün el-Hayat gazetesinde yayınlanan demecinde Irak içindeki bazı siyasi grupların anayasanın 140. maddesinin uygulanmasını erteletmeye çalıştığını söyledi.

 

Irak Uzlaşma Cephesi’yle İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye gruplarının, 140. maddenin uygulanmasını engellemeye çalıştığını belirten Osman, söz konusu grupları daha önce verdikleri sözde durmamakla suçlayarak 140. maddenin uygulanmasını engellemenin anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

 

140. madde konusunda Türkiye’yi de müdahaleci olmakla suçlayan Mahmud Osman, Türkiye’nin bazı Iraklı grupları 140. maddenin uygulanmasını engellemesi için teşvik ettiğini söyledi.

 

Irak hükümetinin de 140. madde konusunda daha önce olumlu bir tutum takındığını belirten Osman, bazı grupların bu maddenin uygulanmasını önlemek için hükümete baskı yaptığını ve Başbakan Nuri el-Maliki’ye yakın Birleşik Irak İttifakı’na mensup bazı şahısların da 140. maddenin belirlenen zamanda uygulanamayacağını söylemeye başladıklarını ifade etti.

 

El-Irakıye grubu üyelerinden Vail Abdüllatif de daha önce el-Hayat’a verdiği demeçte Kerkük’ü er ya da geç patlayacak bir saatli bombaya benzeterek 140. maddenin mevcut şartlarda uygulanmaması gerektiğini söylemişti.