Katar, ABD ile güvenlik ortaklığını sorguladığı iddialarını reddederek ilişkilerin güçlü biçimde sürdüğünü vurguladı; resmi açıklamada, bu tür haberlerin iki ülke arasındaki yakın iş birliğini zedelemeyi amaçlayan asılsız girişimler olduğu belirtildi.

YDH- Uluslararası Medya Ofisi, bugün yapılan resmi açıklamada, Katar’ın ABD ile güvenlik ortaklığını yeniden gözden geçirdiği yönündeki iddiaları yalanladı.
Axios’ta, isimsiz bir kaynağa dayandırılarak yayımlanan haberin “asılsız” olduğu vurgulandı.
Söz konusu iddiaların “bölgede kaos yaratarak çıkar sağlamaya çalışan ve barış çabalarına karşı duran çevrelerin, Katar ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki yakın ilişkilere zarar vermek için yürüttüğü umutsuz bir girişim” olduğu belirtildi.
Açıklamada ayrıca, Katar ile ABD arasındaki güvenlik ve savunma ortaklığının her zamankinden daha güçlü olduğu, bu ortaklığın giderek büyüdüğü ve iki ülkenin yıllardır birbirini desteklediği ifade edildi.
Tarafların, uluslararası barış ve istikrarı teşvik etmek için iş birliğini sürdüreceği vurgulandı.
Filistinli araştırmacı Muhammed Ceradat, İsrail uçaklarının Katar'a girişi sırasında Katar ile ABD arasında bir koordinasyon olduğunu iddia ediyor:
''Saldırılar sırasında Amerika, Katar ile durumu konuştu ve bilgi alışverişinde bulundu. Buradaki uçakların ABD’nin önemli askeri üslerinden biri olan el-Udeyd’in de bulunduğu Katar'a doğru geldiğini belirtmek gerekiyor. Eğer ABD ve Katar önceden haberleşip anlaşmazsa, bu uçaklar radarlar tarafından fark edilir. Ama önceden anlaşma varsa radarlar onları “düşman uçak” olarak görmez. Katar ve ABD gibi çok yakın müttefikler için bu tür koordinasyon normal bir şey.''