Fransa ve Almanya, Polonya için harekete geçti

img
Fransa ve Almanya, Polonya için harekete geçti YDH

Polonya hava sahasının Rus yapımı olduğu iddia edilen insansız hava araçları tarafından ihlal edilmesinin ardından, Fransa ve Almanya ülkenin hava savunmasını güçlendirme kararı aldı. NATO ve AB müttefikleri, Polonya’ya destek vererek hava sahasını koruma ve askeri varlıklarını artırma adımları attı.




YDH- Fransa ve Almanya, Çarşamba gecesi Polonya hava sahasının Rus yapımı olduğu iddia edilen insansız hava araçları (İHA) tarafından ihlal edilmesinin ardından, Varşova'nın talebi üzerine ülkenin hava savunmasını güçlendireceklerini açıkladı.

Bu adım, BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısı öncesinde atıldı.

Polonya, Cuma günü New York’ta yapılacak BM Güvenlik Konseyi acil toplantısını resmen talep etti.

Moskova ise söz konusu açıklamayı yalanladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Polonya’nın aldığı önlemlere yanıt olarak, ülkeyi “bu tür yıkıcı adımların sonuçlarını değerlendirmeye ve kararını en kısa sürede yeniden gözden geçirmeye” çağırdı.

RIA haber ajansı, bir Rus diplomatın “İhlal iddiaları asılsız” dediğini ve Polonya’nın “düşürdüğü İHA’ların Rusya’ya ait olduğuna dair kanıt sunmadığını” aktardı.

Kremlin, olayla ilgili yorum yapmayı reddetti. Sözcü Dmitriy Peskov, Avrupa Birliği ve NATO’nun “Rusya’yı sürekli provokasyonla suçladığını, çoğu zaman herhangi bir gerekçe sunmadığını” belirtti.

Yaklaşık 20 İHA’nın sızması, Avrupa Birliği ve NATO askeri kapasitesinin artırılmasını talep eden Polonya’da büyük şok yarattı. Varşova ve müttefikleri, İHA’ların hava sahasını kasıtlı olarak ihlal ettiğini belirtirken, Moskova iddiaları reddediyor.

Almanya, ilk tepki olarak NATO’nun Polonya hava sahasını koruma misyonuna katılımını yıl sonuna kadar uzatacağını ve konuşlandırdığı Eurofighter jetlerinin sayısını iki katına çıkararak dörde yükselteceğini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise NATO müttefikleriyle birlikte Polonya hava sahasını ve Avrupa'nın doğu kanadını korumak için üç savaş uçağı göndereceklerini açıkladı. Macron, “Artan Rus sindirmelerine boyun eğmeyeceğiz” mesajını verdi.

Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, ülkesinin “dünyanın dikkatini bu eşi benzeri görülmemiş saldırıya çekmeyi” amaçladığını belirtti. Sikorski, ihlalin “sadece Polonya için değil, NATO’nun tamamı için; hem askeri hem de siyasi olarak bir sınav” olduğunu vurguladı.

Önlem amacıyla Polonya, Perşembe sabahı doğu sınırındaki hava trafiğini kısıtladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın ihlali “yanlışlıkla” gerçekleştirdiğini değerlendirerek, “Bu durumdan memnun değiliz” dedi.

NATO ise Moskova’nın “pervasız davranışını” kınadı.

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Kaya Kallas, Rusya’nın savaşın başlangıcından bu yana Avrupa hava sahasını en ciddi şekilde ihlal ettiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Yvette Cooper, göreve gelmesinin ardından ilk dış ziyaretini gerçekleştirmek üzere Cuma günü Kiev’e gidecek. Cooper, İngiltere’nin Ukrayna’ya kış yardımında 142 milyon sterlinlik (192,75 milyon dolar) artış taahhüdünü vurgulayacak.

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi ve Moskova’nın diplomatik destekçisi Çin, taraflara diyalog çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, “Çin, ilgili tüm tarafların anlaşmazlıkları diyalog ve istişare yoluyla uygun şekilde çözmesini umuyor” dedi.



Makaleler

Güncel