Axios’un bildirdiğine göre Trump, BM Genel Kurulu sırasında Suudi Arabistan, BAE, Katar, Mısır, Ürdün ve Türkiye liderleriyle Gazze savaşının sona erdirilmesi ve savaş sonrası planları görüşecek.

YDH- Axios’un haberine göre, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı çerçevesinde sınırlı sayıdaki Arap ve Müslüman liderle bir araya gelmeyi planladığı bildirildi. Konuya aşina iki Arap yetkili, görüşmenin Gazze’deki savaşın sona erdirilmesi yollarını ele almak üzere yapılacağını ifade etti.
Haberde, toplantının 29 Eylül’de Trump’ın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu Beyaz Saray’da ağırlamasından birkaç gün önce gerçekleşeceği kaydedildi.
Görüşmenin ayrıca, Batılı ülkelerin Filistin Devleti’ni tanıdığı bir dönemde ve İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı bölümlerini ilhak etme tehdidinde bulunduğu sırada düzenleneceği belirtildi.
Verilen bilgilere gör,e Beyaz Saray, salı günü TSİ 21.30’da yapılması öngörülen toplantı için davetiyeleri gönderdi. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Mısır, Ürdün ve Türkiye liderlerinin davet edildiği kaydedildi.
Haberde, Beyaz Saray’ın davet edilen Arap ve Müslüman ülkelerin Gazze için “savaş sonrası planlarda” rol almasını ve hatta İsrail ordusunun yerine geçecek bir “istikrar gücü” oluşturmak için asker göndermesini istediği öne sürüldü.
Arap liderlerin, Trump’tan Netanyahu’ya Gazze’deki savaşı sona erdirmesi ve Batı Şeria’nın bazı bölgelerinin ilhakından kaçınması yönünde baskı yapmasını talep etmesinin beklendiği belirtildi.
BAE’nin ise Beyaz Saray’a, Batı Şeria’da olası bir ilhakın Trump’ın ilk başkanlık döneminin en önemli dış politika “kazanımı” olarak görülen “İbrahim Anlaşmaları”nın çökmesine yol açabileceğini açıkça bildirdiği ifade edildi.
Ayrıca, aynı gün Trump’ın Suudi Arabistan, BAE, Katar, Umman, Bahreyn ve Kuveyt liderleriyle ayrı bir toplantı yapmasının beklendiği kaydedildi.
Kaynaklara göre, bu görüşmede, Körfez ülkelerinin Hamas liderlerine yönelik Katar’daki İsrail saldırısına ilişkin “kaygıları” öne çıkacak. Bunun, İsrail’in bir Körfez ülkesine yönelik ilk saldırısı olduğu vurgulandı. Arap yetkililer, Körfez ülkelerinin Trump yönetiminden bu tür saldırıların bir daha yaşanmayacağına dair “güvence” almak istediğini belirtti.