Endonezya’dan İsrail’e 'şalom'
Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto, İsrail’e 'saygı' gösterilmesi ve 'güvenliğinin garanti altına alınmasının' gerçek barış için şart olduğunu iddia etti.
YDH- Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, BM Genel Kurulu’nda salı günü yaptığı konuşmada, Endonezya’nın İsrail’i “tanıma” kararının, İsrail’in bir Filistin devletini tanımasına bağlı olduğunu belirtti.
Subianto, konuşmasını İbranicede “barış” anlamına gelen "Şalom" kelimesiyle bitirerek, "Biz de İsrail'i tanımalı, saygı duymalı ve güvenliğini garanti altına almalıyız. Ancak o zaman gerçek barışa kavuşabiliriz." dedi.
Endonezya’nın İsrail ile resmi diplomatik ilişkisi olmamasına rağmen, Gazze’ye insani yardım bırakılması konusunda İsrail ile koordinasyon sağladığı bildirildi. Ayrıca, geçen yıl Endonezya’nın, OECD’ye üyelik başvurusunun bir parçası olarak İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi düşündüğü aktarılmıştı.
Cumhurbaşkanı Subianto, konuşmasında “iki devletli çözüm” ilkesine bağlılıklarını tekrar vurguladı.
Subianto, pazartesi günü düzenlenen Birleşmiş Milletler zirvesinde İsrail-Filistin çatışmasında iki devletli çözüm konusunu tekrar gündeme getirerek, Endonezya’nın savaş sonrası Gazze’deki barışı koruma görevine asker göndermeye hazır olacağını belirtti.
Subianto, “Birleşmiş Milletler’e inanıyoruz. Barışın koruyuculara ihtiyaç duyduğu her yerde hizmet etmeye devam edeceğiz, sadece sözle değil, sahada askerlerimizle de.” dedi.
Endonezya lideri, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve bu büyük genel kurul karar verdiği takdirde, Endonezya barışı güvence altına almak için Gazze’ye 20 bin veya daha fazla evladımızı göndermeye hazırdır.” ifadelerini kullandı.
Subianto ayrıca, son dönemde Filistin devletini tanıyan Fransa, İngiltere, Kanada ve Avustralya gibi ülkeleri övdü ve “Filistin’in tanınması tarihsel açıdan doğru bir adımdır” ifadelerini kullandı. Konuşmasını, Gazze’deki insani krizi durdurmanın ve savaşın sona erdirilmesinin öncelik olması gerektiğini belirterek tamamladı.
İlgili Haberler
Netanyahu İsrail'in son başbakanı olmak istiyor
24 Ekim 2026 23:23
En büyük rakibinden Netanyahu'ya: 'Gerçeklikle bağını kopardı, yönetem…
24 Ekim 2026 23:16
Şas’taki bu çatlak Netanyahu’nun seçim hesabını zorlayabilir
24 Ekim 2026 22:49
Netanyahu'nun kaçtığı hesaplaşmalar seçim arifesinde karşısına çıktı
24 Ekim 2026 22:31
