İran Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Avrupa Troikası’nın nükleer anlaşmadaki uyuşmazlık çözüm mekanizmasını istismar etme girişimini hukuksuz ve dayanıksız olarak nitelendirerek, bu adımın BM’nin güvenilirliğini zedelediğini vurguladı. Bakanlık, süresi dolmuş kısıtlamaların yeniden uygulanamayacağını ve ülkesine zarar vermeyi amaçlayan her girişime karşı kararlı şekilde hukuki yanıt verileceğini açıkladı.

YDH- İran Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Avrupa Troykası’nın (Fransa, İngiltere ve Almanya) 2015 nükleer anlaşmasında öngörülen anlaşmazlık çözüm mekanizmasını istismar etme girişimini kınadı.
Bakanlık, bu adımı “yasadışı, haksız ve ahlaki ile mantıksal temellerden yoksun” olarak nitelendirdi.
Açıklamada, BM’nin İran’ın barışçıl nükleer programına ilişkin 2231 sayılı Kararı’nda yer alan kısıtlamaların planlanan tarih olan 26 Ekim’de sona erdiğinin kabul edilmesi gerektiği vurgulandı.
Önceki Güvenlik Konseyi kararlarının yeniden yürürlüğe konulmasına yönelik girişimlerin hukuka aykırı olduğu belirtilirken, İran’ın bu kısıtlamaları yeniden gündeme getirme veya genişletme çabalarını tanımayacağı net bir biçimde ifade edildi.
İran, ülkeye zarar vermeyi amaçlayan her girişime karşı kararlı yanıt verileceğini ve haklarını korumak için tüm hukuki yolları kullanacağını duyurdu.
Bakanlık, Troyka ülkelerini İran’ın nükleer tesislerine yönelik olası saldırılara katılmakla suçladı ve bunun uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini kaydetti.
İran’a göre, ihlaller 13-14 Haziran döneminde ABD ve İsrail’in tesislere yönelik saldırılarıyla zirveye ulaştı.
Açıklamada ayrıca, Tahran’ın “failleri yargılamak ve tazminat talep etmek için tüm yasal yolları kullanacağı” bir kez daha teyit edildi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin BM Genel Sekreteri António Guterres ve BM Güvenlik Konseyi’ne yazdığı mektupta ise, bu tür istismarların Birleşmiş Milletler’in güvenilirliğini ve tarafsızlığını zedelediği, Güvenlik Konseyi’nin otoritesini zayıflattığı vurgulandı.
Arakçi'den Troyka'nın tetik mekanizmasını harekete geçirmesine tepki
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Avrupa Troykası’nın (Fransa, İngiltere ve Almanya) “tetik mekanizmasını” devreye sokma kararını yasal dayanağı olmayan bir girişim olarak nitelendirdi.
Bakan, BM’ye gönderdiği mektupta, Troyka ülkelerinin yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve nükleer anlaşmadaki uyuşmazlık çözüm mekanizmasından kaçındığını vurguladı.
Arakçi, süresi dolmuş kararların yeniden canlandırılmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, “2231 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı çerçevesinde getirilen tüm kısıtlamalar kalıcı biçimde sona ermiştir” dedi.
İran’ın bu kısıtlamaları yeniden gündeme getirme veya genişletme girişimlerini tanımayacağını ifade eden Bakan, ülkesine zarar vermeye yönelik her girişime uygun yanıt verileceğini vurguladı.
Bakan, söz konusu adımların Birleşmiş Milletler’in güvenilirliğini ve tarafsızlığını zedelediğini, Güvenlik Konseyi’nin otoritesini aşındırdığını da kaydetti.