Hamas, Trump’ın Gazze için önerdiği ‘Barış Konseyi’ planını reddetti

img
Hamas, Trump’ın Gazze için önerdiği ‘Barış Konseyi’ planını reddetti YDH

Hamas, ABD Başkanı Trump’ın Gazze Şeridi’nin yönetimini uluslararası denetime tabi bir “Barış Konseyi”ne devretme önerisini reddetti. Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan, hiçbir Filistinlinin manda ve himaye dönemine dönüşü kabul etmeyeceğini belirtti.




YDH - Hamas, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi’ni yönetmek üzere “Barış Konseyi” adıyla yeni bir yapı kurulması yönündeki önerisini reddettiklerini duyurdu.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan, katıldığı televizyon programında yaptığı açıklamada, "Hiçbir Filistinli bunu kabul etmez. Tüm gruplar, Filistin yönetimi de dâhil, bu öneriyi reddediyor" diye konuştu.

Hamdan, önerinin Filistin halkı üzerinde bir vesayet kurma girişimi olduğunu belirterek, "Hiç kimse yeniden manda ve himaye dönemine dönülmesini kabul etmez" dedi. Hamdan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer bize yardım etmek istiyorlarsa, Filistin halkının tüm haklarını elde etmesine destek olmalılar; vesayet kurmaya çalışmamalılar."

Trump’ın planının ayrıntıları

ABD Başkanı Trump tarafından önerilen plana göre, Gazze’nin yönetimi geçici olarak uluslararası denetime tabi bir “Barış Konseyi” tarafından yürütülecek.

Konseyin başkanlığını Trump’ın üstlenmesi ve eski Britanya Başbakanı Tony Blair gibi bazı uluslararası isimlerin de yapıda yer alması öngörülüyor.

Plan, konseyin bağımsız Filistinli uzmanlardan oluşan bir teknik komite aracılığıyla bölgeyi yöneteceğini ve bu yapının, Filistin yönetimi “reform programını tamamlayıp bölge üzerindeki denetimini yeniden kazanana kadar” yeniden imar sürecini denetleyeceğini içeriyor.

Ayrıca plan kapsamında, Orta Doğu’daki modern şehirlerin planlamasında görev almış uzmanların katılımıyla bir kalkınma programı hazırlanması hedefleniyor.

Özel gümrük düzenlemeleriyle ayrıcalıklı bir ekonomik bölge oluşturularak bölgeye yatırım çekilmesi ve istihdam yaratılması da planın hedefleri arasında yer alıyor.