ABD eski el-Kaide müttefiklerini silahlandırıyor

img
ABD eski el-Kaide müttefiklerini silahlandırıyor YDH

SAAF-ABD ordusunun daha önce el-Kaide örgütüyle ittifak ilişkisinde olan bazı grupları silahlandırdığı belirtildi.




SAAF-ABD ordusunun daha önce el-Kaide örgütüyle ittifak ilişkisinde olan bazı grupları silahlandırdığı belirtildi.

 

New York Times gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre ABD ordusu Irak’taki isyancılarla mücadele çerçevesinde uygulamaya başladığı yeni strateji doğrultusunda daha önce el-Kaide müttefiki olan grupları silahlandırmaya başladı.

 

John Burns ve Alissa Rubin tarafından hazırlanan haberde ismi açıklanmayan Amerikalı bir komutanın söz konusu stratejinin güvenlik sorunlarının yoğun olarak yaşandığı el-Enbar ilinde başarılı sonuçlar verdiğini söylediği kaydedildi.

 

Gazetenin haberine göre ABD’li komutan bazı Sünni gruplarla görüşmelerin Irak’ın dört kritik ilinde ve Bağdat’ın kuzeyinde de sürdüğünü söyledi.

 

ABD ordusunun görüştüğü gruplar arasında daha önce ABD askerlerine saldıran ve el-Kaide ile irtibatlı olan grupların da bulunduğunu söyleyen komutan, ABD askerleri tarafından eğitilen gruplara silah, mühimmat ve yakıt verildiğini ifade etti.

 

Daha önce el-Kaide örgütüyle irtibatlı olan bazı grupların, el-Kaide’nin sivilleri hedef alan ve binlerce sivilin ölümüne sebep olan bombalı saldırılarından sonra bu örgütle ilişkisini kestiğini belirten gazete, bu grupların verilen destek karşılığında Amerikan askerlerine yönelik saldırıları durdurduğunu yazdı.

 

Amerikalı komutanların söz konusu Sünni grupların yapılan görüşmeler sonunda yola yerleştirilen patlayıcılar konusunda ABD ordusunu bilgilendirdiklerini söylediğini yazan gazete, uygulanan bu stratejiye karşı çıkanların ise ABD ordusunun bu guruplara verdiği silahların muhtemel bir iç savaş durumunda diğer kesimlere karşı kullanılmasından ve çok daha büyük kayıplara sebep olmasından endişe duyduklarını ifade etti.