Netanyahu: İsrail ordusu Suriye’nin güneyinden çekilmeyecek
İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail güçlerinin Suriye’nin güneyinde ve Cebel eş-Şeyh çevresinde kalacağını açıkladı. Netanyahu, HTŞ ile bölgenin silahtan arındırılmasını ve Dürzilerin korunmasını öngören bir anlaşmaya varmak istediklerini söyledi.
YDH - İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Suriye’nin güneyinde ve Cebel eş-Şeyh çevresinde kontrol altına aldığı bölgelerde kalacağını söyledi.
Netanyahu, hedeflerinin Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejimiyle “ülkenin güneybatısının silahtan arındırılması ve Dürzilerin korunmasını” öngören bir anlaşmaya ulaşmak olduğunu belirtti.
Netanyahu, hükümetinin bölgede yaşayan Dürzilere yönelik hiçbir saldırıya izin vermeyeceğini ve İsrail’in askeri varlığının yalnızca güvenlik tehditlerini önlemeye yönelik olduğunu iddia etti.
1974 ateşkesi fiilen sona erdi
İsrail, aylar süren sınır ötesi saldırıların ardından 8 Aralık’ta 1974 tarihli ateşkes anlaşmasını fiilen sona erdirmişti.
HTŞ rejiminin lideri Ebu Muhammed el-Colani (şimdiki adıyla Ahmed eş-Şaraa), Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, İsrail’in Aralık ayından bu yana ülkesine yönelik tehditlerini sürdürdüğünü belirtti.
Colani, İsrail’in politikalarının “uluslararası toplumun Suriye’ye ve halkına verdiği desteğe aykırı” olduğunu ve bölgeyi kimsenin sonucunu öngöremeyeceği çatışmalara sürüklediğini söyledi.
HTŞ'nin Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani ise dün yaptığı açıklamada, rejimin Siyonist rejim ile “Suriye’nin güvenlik kaygılarını dikkate alan ancak topraklarından en küçük bir parçadan bile vazgeçmeyen” bir güvenlik anlaşması hedeflediğini ifade etmişti.
İlgili Haberler
Suriye’deki güvenlik karmaşası Lübnan’ı da tehdit ediyor
28 Ekim 2026 11:11
Ürdün ve Suriye'den Dera saldırıları için ortak soruşturma kararı
28 Ekim 2026 02:43
Suudi basını: İsrail ile Suriye geçen hafta savaşın eşiğine geldi
27 Ekim 2026 21:48
Ürdün’ün saldırıları üzerine Suriye Nasib Sınır Kapısı’nı kapattı
27 Ekim 2026 07:44
