Avrupa ve ABD destekli bir BM tasarısına göre, Gazze’de kurulacak uluslararası güç için “geniş yetkiler verilmesi” öngörülüyor ve diplomatlar, başını “Mısır’ın çekmesinin” beklendiğini, Türkiye ve Azerbaycan’ın da katkı sağlayacağını bildirdi.

YDH- The Guardian’ın aktardığına göre, Avrupa ve ABD destekli bir BM Güvenlik Konseyi tasarısı, Gazze’de kurulması planlanan uluslararası istikrar gücüne güvenliği sağlama konusunda geniş yetkiler verilmesini öngörüyor. Diplomatlar, bu gücün başını “Mısır’ın çekmesinin” beklendiğini bildirdi.
ABD’nin, bu gücün “BM barış gücü statüsü kazanmadan da etkili olabileceğini” öne sürdüğü ve Haiti’de silahlı çetelerle mücadele eden birliklere benzer yetkiler verilmesini talep ettiği bildirildi.
Diplomatik kaynaklar, “Mısır’ın yanı sıra Türkiye, Endonezya ve Azerbaycan’ın” da başlıca asker katkısı yapacak ülkeler arasında gösterildiğini belirtti. Mısır’ın, gücün tamamen BM liderliğinde olup olmayacağı konusunda hâlâ istişarelerde bulunduğu kaydedildi.
Avrupa veya İngiliz askerlerinin görevlendirilmesinin beklenmediği, ancak İngiltere’nin İsrail içinde ABD tarafından yürütülen küçük bir planlama birimine danışmanlar gönderdiği bildirildi. Bu birimin, eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından geliştirilen “20 maddelik plan”ın ikinci aşamasını uygulamakla görevli olduğu belirtildi.
İngiltere’nin, “Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü kapsayan birleşik bir Filistin devletinin nihai hedef olması gerektiğini” öne sürdüğü aktarıldı.
“İngiltere Filistin polisini eğitiyor”
Haberde, İngiltere’nin halihazırda bir Filistin polis birimini eğittiği, ancak uluslararası gücün bu görevde “öncülük rolünü” üstleneceği ifade edildi. Gücün etkili olması halinde İsrail’in kademeli olarak geri çekileceği, ancak İsrail’in “güvenlik gerekçesiyle geniş bir tampon bölgeyi elinde tutması gerektiğini” iddia ettiği belirtildi.
İngiliz diplomatlar, “Hamas’ın silahsızlandırılmasının en zor mesele olacağını” söyleyerek, Kuzey İrlanda’daki IRA sürecinin bu konuda örnek alınabileceğini iddia etti.
Diplomatlar, Hamas’ın silahlarını ancak “Filistin liderliğindeki bir yapıya” teslim edeceğinin muhtemel olduğunu, teslim sürecinin “teslimiyet anlamı taşımaması için” üçüncü tarafların devreye girebileceğini kaydetti. Sürecin ağır silahlar ve roket rampalarından başlayacağı, Hamas savaşçılarının kişisel silahlarının ise sonraki aşamaya bırakılacağı ifade edildi.
“Tony Blair’e Yeni Görev”
Haberde, İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair’in, Trump’ın planında yer alan ve “Barış Kurulu” olarak adlandırılan yapıda görev almasının gündemde olduğu belirtildi. Bu kurulun, 15 kişilik Filistinli teknokratlardan oluşan bir komitenin çalışmalarını denetleyeceği bildirildi.
2003’teki Irak işgalinde ABD’ye verdiği destek nedeniyle Ortadoğu’yu istikrarsızlaştırmakla suçlanan Blair’in, mevcut Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’den destek aldığı ifade edildi.
Sudani, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Tony Blair’in Irak halkı tarafından kabul gören bir dost olduğunu” iddia etti ve Blair’in geçmişte Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinde rol aldığını öne sürdü. Sudani, Blair’in bu görevinde başarılar dilediğini ve “destekleyeceklerini” belirtti.
Blair’in, Trump’ın başkanlığında yürütülecek bu kurulda yer almasının “Kasım ayının ikinci haftasında” netlik kazanmasının beklendiği aktarıldı. Aynı dönemde Mısır’ın Kahire’de büyük bir “Gazze Yeniden İnşa Konferansı” düzenleyeceği, uluslararası bağışçılar ile özel sektör finansmanını bir araya getirmeye çalışacağı kaydedildi.
İngiltere’nin, “Gazze’nin yeniden inşası için gerekli kaynağın yalnızca devlet fonlarıyla sağlanamayacağını” ve Körfez ile özel finansman desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirttiği aktarıldı.
“BM Adalet Divanı’ndan İsrail’e karar bekleniyor”
Haberde ayrıca, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) önümüzdeki çarşamba günü, İsrail’in BM yardım kuruluşlarıyla, özellikle Filistinlilere yardım sağlayan UNRWA ile tüm işbirliğini sonlandırmasının “yasa dışı olduğuna” hükmetmesinin beklendiği belirtildi.
Norveç tarafından başlatılan ve BM Güvenlik Konseyi kararıyla desteklenen sürecin, UAD yargıçlarına İsrail’in “işgalci güç sıfatıyla Gazze halkına yardım sağlama yükümlülüğü bulunduğu yönündeki hukuki görüşü güçlendirebileceği” öne sürüldü.
Filistin Yönetimi: “Devletleşme yolundayız”
Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Varsen Ağabekyan, IPSI adlı İtalyan düşünce kuruluşu tarafından Napoli’de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, yönetimin geçmiş hatalarından ders aldığını ve “kurulma sürecindeki bir devlet” olduğunu belirtti.
Ağabekyan, yapılan en önemli reformlardan birinin “eğitim müfredatında” olduğunu kaydetti. Ancak şu ifadeleri kullandı:
“Eğer müfredatımızı dünya standartlarının en iyisine göre geliştirsek bile, o müfredatı okuyan çocuklar her gün ağır bir işgal altında yaşamaya devam ederse bu onlara barış anlatısı kazandırmaz. Onlara barış anlayışını kazandıracak olan şey, her gün 'kontrol noktaları', 'aşağılanmalar', 'sökülen ağaçlar', 'yakılan tarlalar' ve 'öldürülen babalar'la karşılaşmamalarıdır.”