Amerikalı yetkili: Trump, Gazze anlaşmasını sabote ederse Netanyahu'yu cezalandıracak
Son ziyaretler ve açıklamalar, Washington’un İsrail hükümetinin attığı adımların olası diplomatik sonuçlarını yakından takip ettiğini ve anlaşmanın korunması için baskıyı artırdığını ortaya koyuyor.
YDH- ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, İsrail ziyareti sırasında yaşanan gelişmeleri “endişe verici” olarak nitelendirerek Knesset’te Batı Şeria’nın ilhakına yönelik oylamayı duyduğunda şok olduğunu ifade etti.
Vance, “Bu siyasi bir girişimse, aptalca bir siyasi girişimdi ve bundan rahatsız oldum” dedi.
Kanal 12'ye konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, Netanyahu’nun oylamanın sert tepkiler doğurabileceği konusunda önceden uyarıldığını, ancak sürecin durdurulması için hiçbir adım atılmadığını aktardı.
Amerikalı yetkililer, özellikle Maliye Bakanı Smotrich’in Suudi Arabistan hakkındaki talihsiz açıklaması ve Netanyahu’nun Türkiye’nin Gazze Şeridi’ne müdahalesini kabul etmeyeceğini vurgulayan sözlerinin, anlaşmanın çökme riskini artırdığını değerlendiriyor.
Üst düzey bir Amerikalı yetkili, “Netanyahu, Başkan Trump ile çok ince bir çizgide yürüyor. Böyle devam ederse anlaşmayı mahvedecek ve eğer anlaşmayı mahvederse, Donald Trump da mahvedecek. Trump, Gazze anlaşmasını sabote ederse Netanyahu'yu cezalandıracak” ifadelerini kullandı.
ABD, İsrail’deki gelişmeleri yakından izliyor
Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Beyaz Saray’dan havayoluyla İsrail’e ulaştı ve hem İsrail hem Amerikan taraflarında işlerin düzenlenmesine odaklanıyor.
Rubio’nun yarın günün büyük bölümünü Kiryat Gat’taki Amerikan karargahında geçirmesi ve anlaşmanın uygulanmasını denetleyecek üst düzey bir ABD Dışişleri temsilcisinin İsrail’de kalıcı olarak görevlendirilmesini açıklaması bekleniyor.
İlgili Haberler
Netanyahu: Suriye'yi Türkiye konusunda defalarca uyardık ancak görmezd…
19 Ağustos 2026
İsrail, toplama kamplarında Filistinliler için darağacı kuruluyor
19 Ağustos 2026
Netanyahu, Trump'ın Gazze planına seçim engeli koydu
17 Ağustos 2026
Netanyahu’nun partisinde koltuk yarışı kızıştı
17 Ağustos 2026

