Putin'den Kuzey Kore lideri Kim'e mesaj: Her şey plana göre işliyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı aracılığıyla lider Kim Jong-un'a "her şeyin plana göre ilerlediğini" mesajını gönderdi. Kim Jong-un ise Kursk'ta savaşan askerler için düzenlenen törende "militan kardeşlik" vurgusu yaptı.
YDH - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi günü görüştüğü Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ço Son-hui'den, lider Kim Jong-un'a "her şeyin plana göre ilerlediğini" iletmesini istedi.
Görüşmede ikili ilişkilerin planlandığı gibi geliştiğini belirten Putin, "Biz (Putin ve Kim) Pekin'de ilişkilerimiz ve bunların geleceği hakkında en iyi şekilde detaylı bir görüşme gerçekleştirdik" diye konuştu.
Putin ve Kim Jong-un, Rusya liderinin Pyongyang'a yaptığı resmi ziyaretin ardından Haziran 2024'te kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştı.
Kim Jong-un'dan 'militan kardeşlik' vurgusu
Diğer taraftan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da 24 Ekim'de ülkesi ile Rusya arasındaki "militan kardeşliğin durmadan ilerleyeceğini" ilan etti.
Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, Kim'in bu açıklamaları, Ukrayna güçlerinin saldırısını püskürtmek için Kursk bölgesinde Rus güçleriyle birlikte savaşan Kuzey Kore askerleri anısına yapılacak anıtın temel atma töreninde yaptığını bildirdi.
Törende konuşan Kim, "Kıymetli kan pahasına ikili dostluğun uzun vadeli gelişmesinin garanti altına alındığı militan kardeşlik yılları durmadan ilerleyecek" dedi.
Kim ayrıca, "egemenlik ve zorbalık" girişimlerinin iki ülkenin büyüyen ortaklığını engelleyemeyeceğini söyledi.
Bu tören, Kim ve Putin arasında bu yılın başlarında imzalanan karşılıklı savunma anlaşmasının ardından Pyongyang'ın Moskova'ya verdiği askeri desteğin son kamuya açık göstergesi oldu.
Kiev ve Seul: Ukrayna'da 10 binden fazla Kuzey Kore askeri var
Bu ayın başlarında bir açıklama yapan Kim Jong-un, ülkesiyle Rusya arasındaki dostane ilişkilerin tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek, "İki halk arasındaki yoldaşlık bağının istikrarlı bir şekilde gelişmeye devam edeceğini" vurgulamıştı.
Anlaşma kapsamında Kuzey Kore'nin Rusya'ya top mermisi, füze ve askeri personel sağladığı belirtiliyor.
Hem Kiev hem de Seul yönetimleri, Pyongyang'ın Ukrayna'da devam eden savaşta Rus güçlerini desteklemek için 10 binden fazla asker konuşlandırdığını tahmin ediyor.
İlgili Haberler
NATO, Rusya'ya karşı kara harekatı planını hazırladı
17 Ağustos 2026
Taliban'dan ABD'ye diplomatik temsilcilik ve yatırım çağrısı
16 Ağustos 2026
FT: Azerbaycan ve Orta Asya ülkeleri kaynaklarıyla nüfuz kazanıyor
16 Ağustos 2026
Ukrayna, ABD'nin talebi üzerine tanker saldırılarını durdurdu
12 Ağustos 2026

