Filistinli kuruluşlardan Abbas’a tepki
Dört Filistinli kuruluş, Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’ın iktidarı devretmeye yönelik kararnamesini reddederek, halkın meşruiyetin tek kaynağı olduğunu ve liderini seçme hakkının yalnızca halka ait olduğunu vurguladı. Bildiride, siyasi sistemin bireysel yönetim veya miras mekanizmesine dönüştürülmesine yönelik tüm girişimler de net bir şekilde eleştirildi.
YDH- Filistin Halk Konferansı, 14 Milyon Yurt Dışındaki Filistinliler İçin Halk Konferansı, Filistin Ulusal Konferansı ve Latin Amerika Filistin Federasyonu tarafından imzalanan bildirinin başlığı, “Meşru Olmayan Kararnameyi İptal Etmek ve Halkın Liderliğini Seçme Hakkını Savunmak İçin Birlikte” olarak belirlendi.
Ortak bildiride, halkın meşruiyetin tek kaynağı olduğu vurgulandı ve Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’ın iktidarı bir kişiden diğerine devretmeye yönelik kararnameleri açıkça reddedildi.
Bildiride ayrıca, Filistin halkının liderine meşruiyet verme veya geri çekme hakkına sahip olduğu, siyasi sistemin yapısını veya iktidarın devredilme mekanizmalarını etkileyen tüm kararların halkın iradesine, seçilmiş kurumlara ve ulusal birliğin korunmasına dayanması gerektiği ifade edildi; halkın iradesi dışında dayatılan bireysel kararlar kabul edilemez olarak nitelendirildi.
Dört kuruluş, kararnamenin Anayasa’da bireysel bir değişiklik anlamına geldiğini belirterek, bunun cumhurbaşkanının yetkisinde olmayan ve hiçbir yasal otorite tarafından izin verilmeyen bir adım olduğunu kaydetti.
Açıklamada, Filistin siyasi sisteminin siyasi miras veya bireysel yönetim anlayışına dönüştürülmesine yönelik tüm girişimlerin reddedildiği de net bir şekilde ifade edildi.
Özellikle Abbas’ın, cumhurbaşkanlığı makamının gelecekte boşalması durumunu düzenlemek amacıyla çıkardığı kararname eleştirildi.
Kararnamenin, “Değiştirilen Filistin Temel Kanunu’nun 37. maddesinin açık bir ihlali” olduğu vurgulandı.
Söz konusu madde, yürürlükteki yasama veya ulusal meclis başkanının, cumhurbaşkanlığı makamı boşaldığında 60 günü aşmayan bir süreyle geçici görev yapmaya yetkili olduğunu ve bu süre içinde Filistin Seçim Kanunu’na uygun olarak serbest ve doğrudan seçimlerle yeni bir cumhurbaşkanı seçileceğini öngörüyor.
Kararnamenin ardından, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh’in, görevde herhangi bir boşalma olması halinde Filistin Yönetimi Başkanlığı görevini üstleneceğini öngören yeni bir anayasa bildirgesi yayımladı.
İlgili Haberler
Hollanda'dan Eurovision'a Gazze boykotu
24 Ağustos 2026 14:53
102 eski diplomattan Fransa ve İngiltere'ye Filistin uyarısı
22 Ağustos 2026 12:57
İsrail, Şarm el-Şeyh anlaşmasını seçim hesabına kurban ediyor
21 Ağustos 2026 23:25
Mısırlı yetkililer Hamas'ın silahsızlanmasını yeni İsrail hükümetine b…
21 Ağustos 2026 09:13
