• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Irak Yüksek İslami Konseyi Başkanı Abdülaziz el-Hekim, Samerra’daki Askeriyeyn türbesine yönelik saldırıyı tekfircilerin ve Saddamcıların düzenlediğini belirterek bazı grupların hükümeti devirme planında başarısız olduklarını söyledi.




    YDH-Irak Yüksek İslami Konseyi Başkanı Abdülaziz el-Hekim, Samerra’daki Askeriyeyn türbesine yönelik saldırıyı tekfircilerin ve Saddamcıların düzenlediğini belirterek bazı grupların hükümeti devirme planında başarısız olduklarını söyledi.

     

    Birleşik Arap Emirliklerinde yayınlanan el-Beyan gazetesine bir demeç veren Birleşik Irak İttifakı Lideri Abdülaziz el-Hekim, “el-Kaide, tekfirciler ve Saddamcılar, ülkede iç savaş çıkarabilmek için kutsal mekanları hedef alıyor” dedi.

     

    Şii ve Sünni alimlerin Askeriyeyn türbesine yapılan saldırı karşısında gösterdiği tepkinin düşmanları ümitsizliğe düşürdüğünü belirten el-Hekim, ulemanın verdiği tepkinin tekfircilerin beklediğinin aksine olduğunu söyledi.

     

    Iraklı Sünni aşiretlerin el-Kaide ve tekfircileri el-Enbar ve Selahaddin illerinden temizlemek için büyük bir hareket başlattıkları yönünde sevindirici haberler aldıklarını belirten el-Hekim, “Iraklı aşiretler çok uluslu gücün varlığının el-Kaide için önemli olmadığını onların Irak’a hakim olmak peşinde olduğunu anladılar” dedi.

     

    Maliki hükümetinin güvenlik konusunda yasaları uygulama planının başarılı olduğunu belirten el-Hekim, hükümete yönelik darbe girişimleri konusunda sorulan bir soruya da “Maliki, bazı Baasçıların eski rejimi yeniden Irak’a getirme konusundaki rüyalarına değinmişti, fakat gerçek şu ki Irak’taki durum artık eskiye göre tamamen değişmiştir” dedi.

     

    Bazı kesimlerin Irak hükümetini devirmek için birçok komplo denediğini ama bunların tümünün başarısız olduğunu belirten el-Hekim, bazı ülkelerin istihbarat servisleriyle Irak’taki bazı grupların toplantılar yaptığını söyleyerek kurulan bu cephenin (Şûra) Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Birleşik Irak ittifakı tarafından reddedildiğini ifade etti.

     

    Kurulan cephenin (Şûra) büyük mali destek almasına rağmen başarısız olduğunu belirten Abdülaziz el-Hekim, “Irak’ta tek bir Şûra vardır o da parlamentodur, bu şûranın parlamento tabanı yoktur, bunlar halk tarafından da seçilmemiştir. Bunların tek hedefi maliki hükümetini devirmekti, onda da başarısız oldular” dedi.

     

    İşgalin sona ermesine yönelik bir çekilme takvimi konusunda da açıklamalarda bulunan el-Hekim, “Biz de çekilme takviminin belirlenmesini istiyoruz, bu çerçevede de komşu ülkelerden Maliki hükümetini desteklemelerini bekliyoruz” dedi.

     

    Yerine halef atandığına ilişkin haberleri de yalanlayan Abdülaziz el-Hekim, doktorların sağlık durumu konusunda olumlu gelişmeler olduğunu söylediklerini belirtti.

     

    Abdülaziz el-hakim tedavisini sürdürmek üzere Tahran’da bulunuyor.