• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-ABD’nin Bazı Arap ülkeleriyle birlikte Maliki hükümetini devirmek için attığı adımlar çerçevesinde bazı Birleşik Irak İttifakı üyelerine istifa etmeleri yönünde baskı yaptığı bildiriliyor.




    YDH-ABD’nin Bazı Arap ülkeleriyle birlikte Maliki hükümetini devirmek için attığı adımlar çerçevesinde bazı Birleşik Irak İttifakı üyelerine istifa etmeleri yönünde baskı yaptığı bildiriliyor.

     

    El-Alem televizyonuna demeç veren Irak eski Başbakanı İbrahim Caferi’nin danışmanlarından Cevat Talib, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı John Negroponte’nin son Bağdat ziyaretinde Birleşik Irak İttifakı’nı oluşturan grupların liderlerinden birini hükümetin Askeriyeyn türbesi saldırısını önleyememesini gerekçe göstererek istifa etmeye ikna etmeye çalıştığını söyledi.

     

    Amerika’nın güvenlik bunalımlarını körükleyerek hükümeti devirmek ve kendi adamlarını hükümete getirmek istediğini belirten Talib, İyad Allavi ile hizb-i İslami lideri Tarık Haşimi’nin kurduğu yeni ittifaka da değinerek “bu tür ittifaklarla siyasi piyasanın hareketlendirilmesi geçicidir; ama Maliki hükümetini devirmek üzere bir oyunlar oynansa da Irak halkı buna izin vermeyecektir” dedi.

     

    ABD’nin Irak’taki siyasi manevralarına da değinen Cevad Talib, “ABD güçleri Birleşik Irak ittifakı içinde ihtilaf yaratmaya çalışmaktadır. Sadr hareketine yönelik son saldırılar da bu hareketi Birleşik Irak İttifakı’ndan ayırmaya ve Sadr hareketini tasfiye etmeye yöneliktir” dedi.

     

    Nasıriye, Ammara ve Sadr kentinde yaşanan son güvenlik sorunlarının da Birleşik Irak İttifakı arasında ihtilaf yaratmaya dönük olduğunu söyleyen eski Başbakan Danışmanı, bu şekilde Sadr hareketi içerisinde bunalım yaratılarak Sadr’ın siyasi süreçten çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

     

    Sadr hareketinin Irak’taki asli hareketlerden biri olduğunu ve geniş bir halk tabanına sahip olduğunu söyleyen Talib, “işgalciler Sadr hareketiyle savaş çıkarmak için her türlü çabayı göstermektedir” dedi.

     

    Cevad Talib, işgal güçlerinin Ammara kentine saldırarak onlarca Iraklıyı öldürmesinin de hükümeti devirmeye yönelik bir ön girişim olduğunu söyledi.