ABD'nin Tayvan'a silah sevkiyatı yeniden başladı

img
ABD'nin Tayvan'a silah sevkiyatı yeniden başladı YDH

Amerika Birleşik Devletleri, Tayvan'a 330 milyon dolar tutarında savaş uçağı parçası satışına onay verdi.




YDH - Washington yönetimi, Tayvan’a 330 milyon dolar tutarında savaş uçağı ve havacılık parçası satışını onayladı.

Söz konusu satış, Donald Trump’ın yemin töreninden bu yana yapılan ilk sevkiyat olma özelliği taşıyor.

Reuters haber ajansına göre Pentagon, paketin F-16, C-130 ve diğer uçaklardan oluşan filonun operasyonel hazırlığını sürdürerek Tayvan'ın mevcut ve muhtemel tehditlerle mücadele kabiliyetini artıracağını açıkladı.

Çin ise sevkiyatların yeniden başlamasına tepki gösterdi.

Tayvan'dan ABD'ye teşekkür

Tayvan Cumhurbaşkanı Lai Çingte’nin yönetimi, ada cumhuriyetine yönelik silah tedarikinin hızlandırılması ve savunma kapasitesinin güçlendirilmesine verilen destek için ABD hükümetine teşekkür etti.

Yönetimden yapılan açıklamada, "Güvenlik alanında Tayvan ile ABD arasındaki ortaklığın derinleşmesi, Hint-Pasifik bölgesindeki barış ve istikrarın önemli bir temel taşıdır" denildi.

Sevkiyat bir ay içinde başlıyor

Tayvan Savunma Bakanlığı, yeni sözleşme kapsamındaki ilk sevkiyatların bir ay içinde başlayacağını bildirdi.

Bakanlık, bu silahların hava kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarının muharebe hazırlığını destekleyeceğini ve ada devletinin hava savunmasını güçlendireceğini belirtti.

Açıklamada ayrıca, sevkiyatın Tayvan’ın savunma kapasitesini artıracağı ve Çin’in "gri bölge" faaliyetlerine karşılık verme kabiliyetini iyileştireceği vurgulandı.

Pekin: Bu, aşılmaması gereken kırmızı çizgidir

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cian, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede net bir mesaj verdi.

Lin Cian, "Tayvan meselesi, Çin’in temel çıkarlarının merkezinde yer alıyor ve Çin ile ABD ilişkilerinde aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgiyi oluşturuyor" diye konuştu.

Washington, Pekin ile resmi diplomatik ilişkilere sahip olmasına rağmen Tayvan ile gayri resmi temaslarını sürdürüyor ve adanın en önemli silah tedarikçisi konumunda bulunuyor.

ABD yasaları, Tayvan’a öz savunma araçları sağlama taahhüdünü içeriyor.

Bununla birlikte Çin ordusu, sık sık Tayvan hava sahası yakınlarında ve kıyılarında tatbikatlar düzenliyor.

Tayvan hükümeti, bu hamlelerin ada üzerinde baskı kurma amacı taşıdığını ifade ediyor.

Pekin ise adayı kendi toprağı olarak görüyor ve kontrol altına almak için güç kullanma seçeneğini dışlamıyor.



Makaleler

Güncel