Son Dakika
İnşa

Eski İngiliz başbakan yardımcısı Rayner, Starmer'a karşı komplo kuruyor

16 Kasım 2025 Bu sayfayı yazdır

Birleşik Krallık'ta eski Başbakan Yardımcısı Angela Rayner'ın, Başbakan Keir Starmer'ı devirmek için komplo hazırladığı öne sürüldü. The Sunday Telegraph'ın haberine göre Rayner, destek karşılığında milletvekillerine bakanlık koltuğu teklif etti.

Eski İngiliz başbakan yardımcısı Rayner, Starmer'a karşı komplo kuruyor
Eski İngiliz başbakan yardımcısı Rayner, Starmer'a karşı komplo kuruyor YDH
Yazı boyutu
100%
2 dk okuma

YDH - Birleşik Krallık'ın eski başbakan yardımcısı Angela Rayner'ın, İşçi Partisi lideri ve Başbakan Keir Starmer'a karşı bir komplo hazırladığı iddia edildi.

The Sunday Telegraph gazetesinin parti içindeki kaynaklara dayandırdığı haberine göre Rayner, Starmer ile olası bir liderlik yarışına hazırlanıyor.

Destek karşılığı bakanlık teklifi iddiası

Gazetenin haberinde, Rayner'ın liderlik mücadelesinde destek toplamak amacıyla bazı milletvekillerine gelecekteki kabinede koltuk teklif ederek zemin yokladığı belirtildi.

The Sunday Telegraph'a konuşan bir kaynak, Rayner'ın İşçi Partisinin sol kanadını temsil eden ve yaklaşık 70 üyeden oluşan etkili bir milletvekili grubuna katıldığını söyledi.

Haberde, bu grubun gelecekte liderlik için aday çıkarma potansiyeli taşıyan bir yapıya dönüşebileceği ifade edildi.

Vergi skandalının ardından siyasete dönme hazırlığı

Angela Rayner, eylül ayında bir daire satın alımı sırasında 40 bin sterlinlik damga vergisini ödemediği iddialarını içeren bir skandalın ardından görevinden istifa etmişti.

Haber içi

Bununla birlikte gazete, Rayner’ın müttefiklerinin onun siyasete dönmeye hazır olduğunu düşündüğünü ve partinin sol kanadının liderlik için kendisini desteklediğini aktardı.

Starmer'ın oy oranı rekor seviyede düştü

Bu iddialar, Starmer'ın liderliğinin sorgulandığı bir dönemde geldi. Bloomberg'in ekim sonunda yayımladığı verilere göre, Starmer liderliğindeki İşçi Partisinin oy oranı yüzde 17'ye gerileyerek rekor bir düşüş kaydetti.

Parti içinde 'istifa' sesleri

Öte yandan Daily Mail gazetesi, iktidar partisi milletvekillerinin başbakanın istifasını talep ettiğini ve görevden ayrılması için olası tarihleri tartıştığını yazdı.

Gazeteye göre bazı vekiller, mayıs ayında yapılacak seçimlerin İşçi Partisi için bir "felaketle" sonuçlanacağını düşünüyor ve bu nedenle seçime kadar beklemek istiyor.

Parti içindeki bir diğer grup ise "bu ıstırabı uzatmanın anlamsız olduğunu" savunarak Starmer'ın yeni yılda görevden alınması gerektiğini belirtiyor.

İlgili Haberler