Rusya, İsrail işgali altındaki Golan’a komşu güney hattında dokuz noktayı yeniden aktive ederek Suriye’deki askerî konumunu güçlendiriyor; Kuneytra’ya yapılan üst düzey ziyaret ve bırakılan kalıcı lojistik birim, Moskova’nın bölgeyi doğrudan Şam üzerinden yönetme ve sahadaki boşlukları kapatma stratejisinin yeni aşamasını işaret ediyor.
YDH- Rusya, Cebeli kentindeki Hmeymim üssü üzerinden yürüttüğü kıyı hattı varlığını korurken, ülkenin güneyinde de yeni noktalar kurarak Suriye’deki askeri konumunu pekiştirmeyi hedefliyor.
Cradle gazetesi, özel kaynaklara dayandırdığı haberinde, “üst düzey” bir Rus heyetinin 17 Kasım’da Kuneytra vilayetini ziyaret ettiğini belirtti.
Bu ziyaret, Moskova’nın İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne komşu olan kritik bölgede askerî varlığını güçlendirme niyetinin açık bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Güney Suriye’deki konuşlanma sürecinde üçlü bir koordinasyonun veya Türkiye’nin rolünün gündeme geldiğine dair bazı sızıntılara karşın, kaynaklar heyette hiçbir Türk subayının bulunmadığını doğruladı.
Bu yokluk, Rusya’nın güney dosyasını yalnızca Şam–Moskova hattı üzerinden yönetmek istediğini gösteriyor.
Heyetin turu, Rusya’nın 2018’de eski Suriye rejimiyle koordinasyon içinde konuşlandırdığı bir dizi askerî tesisi de kapsadı.
Moskova, Beşşar Esad’ın devrilmesinin ardından Kuneytra’daki varlığını azaltmıştı.
Rus heyetinin ziyaret ettiği en kritik noktalar arasında, 1973 ateşkes hattına yakınlığı nedeniyle büyük önem taşıyan Tell el-Hamr da yer aldı.
Burası, işgal altındaki Golan’da İsrail güçlerine yönelik izleme ve keşif faaliyetleri açısından bölgenin en hassas alanlarından biri olarak biliniyor.
Güney Suriye’de dokuz noktalı yeni konuşlanma
Gazetenin edindiği bilgilere göre Rusya, güçlerini Suriye’nin güneyinde, özellikle Kuneytra ve Dera kırsalındaki dokuz askerî noktaya yeniden yerleştirme kararı aldı.
Bu bölgeler, Moskova’nın geçiş döneminde geri çekildiği eski konuşlanma alanlarını da içeriyor.
Adım, Rusya’nın güney sınır hattındaki nüfuzunu yeniden düzenleme ve yerel ya da bölgesel aktörlerin doldurabileceği boşlukları engelleme stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.
Yetkililer, Rusya’nın ziyaretin ardından Kuneytra’da kalıcı bir lojistik birim bıraktığını, bu birimin teknik ve mühendislik ihtiyaçlarını değerlendireceğini, altyapı ile ikmal hatlarının onarımına ilişkin ayrıntılı raporlar hazırlayacağını aktardı.
Amaç, söz konusu noktaların yakın dönemde tamamen faaliyete hazır hâle getirilmesi.
Kaynaklar, güneydeki yeniden konuşlanmanın pratik adımlarının önümüzdeki haftalarda başlayacağını, Moskova’nın yıl bitmeden bazı askerî üslerinin yeniden açılacağını kademeli biçimde duyuracağını belirtti.
Bu gelişmeler, Suriye ile Rusya arasında son dönemde artan karşılıklı temasların ardından geldi. Bunların en yenisi, Rusya Savunma Bakanlığı’ndan kalabalık bir heyetin birkaç gün önce Şam’a yaptığı ziyaretti.
Aynı süreçte, Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejiminin lideri Colani'nin Moskova ziyaretinin hemen ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.
Görüşmenin ana odağının Güney Suriye olduğu değerlendiriliyor.
Rusya’nın Tartus’taki deniz üssü ile Hmeymim’deki hava üssüne verdiği özel önem ise, bu üslerin Akdeniz ve Afrika’da güç gösterisi için stratejik birer platform oluşturmasından kaynaklanıyor.