Gazze’de barınma yardımları erişim engelleri nedeniyle geniş kitlelere ulaştırılamıyor; kışın şiddetli yağışlar insani krizi derinleştiriyor. İsrail’in ambargosu, gıda ve tıbbi malzeme girişini engelleyerek bölgedeki insani durumu kritik seviyeye taşıdı.
YDH- Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Avand Aziz Ağa, Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlilere yönelik barınma yardımlarının acil erişim eksikliği ve uygulanan kısıtlamalar nedeniyle geniş kitlelere ulaştırılamadığını duyurdu.
Ağa, bölgeye engelsiz erişim sağlanmadığı sürece, hayati önemdeki yardım çalışmalarının etkisiz kalacağı uyarısında bulundu.
Cenevre’de düzenlenen haftalık basın toplantısında konuşan Ağa, Gazze’nin kış mevsimiyle birlikte fırtına ve şiddetli yağışlarla boğuştuğunu belirtti.
Uluslararası Göç Örgütü ve ortaklarının, zorlu hava koşullarının yol açtığı insani sorunlara müdahalede bulunduğunu ifade etti. Ancak, kesintisiz ve serbest erişim sağlanmadığı sürece, yüksek kalitedeki acil barınma desteğinin nüfusun geniş kesimlerine ulaşmasının mümkün olmadığını vurguladı.
Son günlerin ve haftanın verilerine dayanarak, özellikle artan yağışlar nedeniyle acil durum barınaklarına olan ihtiyacın her zamankinden daha kritik hale geldiğini sözlerine ekledi.
Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarık Casareviç ise Gazze halkının temiz su, sanitasyon ve tuvalet hizmetlerine erişiminin sağlanmasının yanı sıra, soğuk hava koşullarından korunmalarının da yaşamsal önem taşıdığını dile getirdi.
Casareviç, seller, soğuk ve yoğun yağmurun, nüfusun hastalıklara karşı duyarlılığını artırdığını ve risklerin giderek büyüdüğünü aktardı.
İsrail’in yaklaşık 2,4 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne yeterli gıda, ilaç ve tıbbi malzeme girişini engellemesi, bölgedeki insani krizi derinleştiriyor. İşgal güçlerinin iki yılı aşkın süredir sürdürdüğü saldırılar neticesinde 70 binden fazla Filistinli yaşamını yitirdi, 171 binden fazlası ise yaralandı.