ABD Kongresindeki Demokrat üyeler, Trump yönetimini Venezuela konusunda düzenlenen kapalı oturumlarda Kongreye yalan söylemekle suçladı.
YDH - ABD Kongresindeki Demokratlar, Donald Trump yönetimini Venezuela konusunda düzenlenen önceki kapalı brifinglerde yalan beyanda bulunmakla itham etti.
CNN'in haberine göre Demokrat üyeler, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Savunma Bakanı Pete Hegseth'in Kongre üyelerine verdikleri brifinglerde, hedeflerinin ülkede rejim değişikliği olmadığını söylediklerini vurguluyor.
Senato Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Jeanne Shaheen, Kongrenin Venezuela'ya yönelik herhangi bir "uzun vadeli strateji" hakkında bilgisiz bırakıldığı uyarısında bulundu. Shaheen, yönetimin parlamenterleri "sürekli olarak yanılttığını" ifade etti.
Senatör Kim: "Gözümüzün içine bakarak yalan söylediler"
Senatör Andy Kim, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, yönetimin tavrına sert tepki gösterdi.
Kim, "Birkaç hafta önce Bakanlar Rubio ve Hegseth her senatörün gözünün içine bakarak meselenin rejim değişikliği olmadığını söyledi. O zaman da onlara güvenmemiştim, şimdi Kongreye açıkça yalan söylediklerini görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler ve İstihbarat Komisyonu Üyesi Demokrat Jason Crow da bu görüşe destek verdi. Crow, "Trump yönetimi Venezuela konusunda Kongreye ve Amerikan halkına defalarca yalan söyledi. Yetkililer tekrar tekrar amacın rejim değişikliği olmadığı yönünde ifade vermişti" dedi.
"Bir devlet başkanını devirmek savaş ilanıdır"
Senato Tahsisatlar Komisyonu Savunma Alt Komisyonu kıdemli Demokrat üyesi Senatör Chris Coons, yönetimin yasa yapıcılara "yanlış" bilgi verdiğini belirtti.
Coons, "Gayrimeşru bile olsa bir devlet başkanını yakalamak ve devirmek için düzenlenen askeri operasyon bir savaş eylemidir ve bunun Kongre tarafından onaylanması gerekir" diye konuştu.
Demokratlar, operasyon ve yönetimin Maduro'nun kaçırılmasının doğuracağı sonuçları giderme planı hakkında derhal bir brifing verilmesini talep etti. Senatonun pazartesi, Temsilciler Meclisinin ise salı günü tatilden dönmesi bekleniyor.
CNN, Rubio ve Hegseth'in aralık ayındaki tatil arasından önce düzenlediği brifingin ardından, her iki partiden senatörlerin yönetimin Venezuela'da aktif olarak rejim değişikliği üzerinde çalışıp çalışmadığı konusunda net bir fikir edinemeden toplantıdan ayrıldığını hatırlattı.
Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin brifing yorumları
Söz konusu dönemde Cumhuriyetçi Senatör Markwayne Mullin, tüm senatörlerin katıldığı brifingde rejim değişikliğinin "asla konuşulmadığını" savunmuştu.
Demokrat Senatör Chris Murphy ise konuşmacıların "gelecekteki askeri planlar konusunda ağızlarından bir şey kaçırmamak için o brifingde çok dikkatli davrandıklarını" belirtmişti.