ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Venezuela Devlet Başkanı Maduro'nun ABD güçleri tarafından kaçırılmasının ardından Küba yönetimine hitaben, "Havana'da hükümetin içinde olsaydım en azından biraz endişelenirdim" dedi.
YDH - ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun günün erken saatlerinde düzenlenen haydutluk eylemi sonucu kaçırılarak alıkonulmasının ardından Küba liderlerine yönelik tehdit mesajı yayımladı.
Rubio, gelişmelere atıfta bulunarak "Havana'da yaşasaydım ve hükümetin içinde olsaydım, en azından biraz endişelenirdim" dedi.
Fox News televizyonunun aktardığına göre Florida'daki Mar-a-Lago tesisinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Rubio, Küba yönetimini "beceriksiz ve yaşlı adamlar tarafından yönetilmekle" suçladı.
Rubio, Maduro'nun korumalarının ve Venezuela'nın "tüm istihbarat teşkilatının" Kübalılarla dolu olduğunu iddia ederek, "Bu zavallı ada Venezuela'yı ele geçirdi" ifadelerini kullandı.
"Venezuelalılar Küba'dan bağımsızlığını ilan etmeli"
Venezuela halkının karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan birinin Küba'dan bağımsızlıklarını ilan etmek zorunda kalmaları olduğunu belirten Rubio, Küba'nın Venezuela'yı güvenlik açısından kolonileştirmeye çalıştığını savundu.
Rubio, "Eğer Havana'da hükümette olsaydım, yaşananlardan sonra kesinlikle endişe duyardım" diye konuştu.
Rubio'nun açıklamalarından önce konuşan ABD Başkanı Donald Trump ise yönetiminin "iyi komşularla çevrili olmak istediğini" belirtti.
Küba'nın şu anda iyi durumda olmadığını ifade eden Trump, ülkeyi "batık devlet" olarak nitelendirdi. Trump, "Küba halkına yardım etmek istiyoruz ama aynı zamanda Küba'dan ayrılmak zorunda kalan ve bu ülkede yaşayan insanlara da yardım etmek istiyoruz" dedi.
Küba’dan ABD'ye tepki
Kübalı yetkililer, Venezuela'ya düzenlenen saldırıları ve Maduro'nun yakalanmasını şiddetle kınadı. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, ABD'nin Venezuela'ya yönelik "askeri saldırganlığını" kınadıklarını belirtti.
Parrilla, eylemin Venezuela'nın "meşru Devlet Başkanı Nicolas Maduro Moros ve eşinin kaçırılması" olduğunu anımsattı. Küba tarafı, ABD'nin müdahalesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.