İsrail ile HTŞ arasındaki görüşmelerin yeniden başlaması, HTŞ kaynaklarınca olumlu ve umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. HTŞ tarafı, İsrail’e bölgede istikrar garantisi verip çatışma istemediklerini defalarca ilettiğini belirtiyor.
YDH- İsrail Kamu Yayıncılık Kurumu Kan'dan Suriye dosyası odaklı gazeteci Roi Kais'in haberine göre, HTŞ rejimine yakın bir Suriye kaynağı, HTŞ'nin ABD himayesinde Paris’te bugün kamuoyuna açık şekilde İsrail ile görüşmelerin yeniden başlayacağını duyurmasının bile başlı başına olumlu bir işaret olduğunu söyledi.
Kais, ''Bu nedenle, İsrail’in bu müzakerelere gerçekten ciddi yaklaştığı varsayımıyla, Suriye tarafında görüşmelerin yeniden başlaması konusunda iyimserlik var.'' diyor.

Kais'e göre, bir başka HTŞ kaynağı şunları aktardı:
''Biz kendi açımızdan İsrail’e Suriye topraklarındaki istikrar konusunda garanti vermeye hazırız. İsrail tarafından çatışma istemediğimize dair sayısız mesajlar aldık. Üstten alta, devletin [Suriye'nin] İsrail ile arasını karıştırmaya çalışan her aktörü durdurma talimatları var.''
Kais şöyle devam ediyor:
''Ancak önemli bir nokta var; görüşmelerin merkezinde olan konunun dışında, İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki varlığı rejim ve Şam yönetimini çok rahatsız ediyor. Rejimin rahatsız olmadığı bir konu yok aslında. Bu mesele, belki de en önemli rahatsızlıklardan biri.''
Ayrıca, Kais, İsrail’in Suriye’deki Dürzi azınlığın dini lideri Hikmet el-Haceri'ye verdiği desteğin de HTŞ'nin 'tepkisini' çektiğini iletti.
İsrailli gazeteci raporunu şu sözlerle sonlandırdı:
''Bu gelişmeler ışığında, çözülmesi kolay olmayan pek çok konu gündemde yer alırken, taraflar arasında kalıcı bir uzlaşı sağlanması için yeni diplomatik adımların atılması bekleniyor. Özellikle Trump’ın sürece müdahil olabileceği ve arabuluculuk yapabileceği üzerinde duruluyor.''