Venezuela'da muhalif mahkumlar serbest bırakılmaya başladı

img
Venezuela'da muhalif mahkumlar serbest bırakılmaya başladı YDH

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, darbe girişimlerinde adı geçen çok sayıda muhalif ismin serbest bırakılmaya başlandığını açıkladı.



YDH - Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, bugün yaptığı açıklamada, ülkedeki darbe girişimleriyle bağlantılı "önemli sayıda" muhalif ismin serbest bırakıldığını duyurdu.

Brezilya merkezli Opera Mundi'nin aktardığına göre Karakas'ta basın mensuplarına konuşan Rodriguez, bu kararın Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun müttefiki Delcy Rodriguez liderliğindeki geçici hükümet ve diğer devlet kurumlarının koordinasyonuyla alındığını belirtti.

Rodriguez, tahliye işlemlerinin "şu an itibarıyla" başladığını vurgulayarak, bu adımın ülkedeki barış ve huzur ortamını güçlendirme amacını taşıdığını ifade etti.

"Hükümetin tek taraflı barış jesti"

Serbest bırakma kararını "Bolivarcı hükümetin tek taraflı bir jesti" olarak tanımlayan Rodriguez, çok sayıda Venezuela vatandaşı ve yabancının bu süreçten yararlanacağını söyledi.

Meclis Başkanı, "Barışa ulaşma yolundaki bu geniş niyetli jesti, ülkemizin refah arayışı içinde barışçıl birlikteliğini sürdürmesini sağlamak için hepimizin sunması gereken bir katkı olarak görüyorum" dedi.

Konuşmasında birlik mesajı veren Rodriguez, "Hepimiz Venezuelalıyız. Hepimiz aynı güzel gökyüzünün altına sığınıyor, aynı bayrağı kucaklıyor ve aynı marşın notalarını söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

Brezilya, İspanya ve Katar'a teşekkür

Sürecin diplomatik boyutuna da değinen Rodriguez, İspanya eski Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve Katar hükümetine teşekkür etti. Rodriguez, bu isim ve kurumların geçici liderin çağrısına süratle yanıt verdiklerini belirtti.

Sivil toplum kuruluşu Foro Penal tarafından Çarşamba günü paylaşılan verilere göre, Venezuela'da aralarında 175 askerin de bulunduğu 806 siyasi mahkum bulunuyordu.

Dört İspanya vatandaşı serbest bırakıldı

Rodriguez’in açıklamasının hemen ardından İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, serbest bırakılacak mahkumlar arasında dört İspanya vatandaşının bulunduğunu teyit etti.

El Pais gazetesine bilgi veren diplomatik kaynaklar, söz konusu dört kişinin halihazırda tahliye edildiğini bildirdi.