Trump’tan Meksika’ya yönelik örtülü askeri tehdit

img
Trump’tan Meksika’ya yönelik örtülü askeri tehdit YDH

Trump’ın kartellere karşı “karada vurma” söylemi, ABD’nin “uyuşturucu” gerekçesiyle Meksika’ya yönelik sınır ötesi askeri müdahale ihtimalini yeniden gündeme getirdi.



YDH- Newsweek’in haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump, Fox News sunucusu Sean Hannity’ye Perşembe gecesi verdiği röportajda, “uyuşturucu kartelleriyle mücadele” kapsamında ABD’nin artık “karada vurmaya başlayacağını” söyledi.

Trump, bu yaklaşımı, kartellerin Meksika’yı kontrol ettiği iddiasına ve ABD’de her yıl “250 bin ila 300 bin” kişinin hayatını kaybettiği yönündeki kendi iddiasına dayandırdı.

Trump’ın “karada vurma” ifadesi, ABD yönetiminin bugüne kadar ağırlıklı olarak deniz operasyonlarına odaklanan sözde “uyuşturucuyla mücadele” politikasından, Meksika topraklarını ya da kartellerle bağlantılı altyapıları kapsayabilecek bir genişlemeye işaret edebileceği şeklinde yorumlandı. Bu olasılığın, devlet egemenliği, Kongre’nin yetkileri ve ABD–Meksika sınırında doğabilecek geri tepmeler açısından “ciddi tartışmaları” beraberinde getirebileceği kaydedildi.

“Karada vurma” söylemi ve olası sonuçlar

Uzmanlar, Meksika içinde “kartellere” yönelik olası askeri adımların, “saldırganlık” olarak değerlendirilebileceğini ve yerinden edilmeler ile göç baskısı gibi “öngörülemeyen ve tehlikeli sonuçlar” doğurabileceğini belirtti.

Trump’ın açıklaması, ABD’de fentanil ve diğer yasa dışı maddelerin yol açtığı zararların nasıl ölçülmesi ve buna nasıl karşılık verilmesi gerektiği yönündeki süregelen tartışmaların ortasında geldi.

Kamu sağlığı verilerinin, Trump’ın dile getirdiği ölüm sayılarını desteklemediği ifade edildi. Associated Press’in aktardığı, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) ön verilerine göre, Nisan 2025’te sona eren 12 aylık dönemde ABD’de aşırı doz kaynaklı ölümlerin yaklaşık 76 bin 516 olduğu ve bu sayının önceki 12 aylık döneme kıyasla yaklaşık yüzde 25 azaldığı bildirildi.

Trump’ın sözleri

Trump, Hannity ile yaptığı röportajda şu ifadeleri kullandı:

“Kartellerle ilgili olarak artık karada vurmaya başlayacağız. Karteller Meksika’yı yönetiyor, bunu izlemek çok üzücü; o ülkede neler olduğunu görmek zor. Her yıl ülkemizde 250 bin ila 300 bin insanı öldürüyorlar. Bu korkunç.”

Daha önceki açıklamalar ve talimatlar

Haberde, “karada” vurgusunun Trump’ın söyleminde ilk kez yer almadığına dikkat çekildi. Trump’ın Kasım ayında, uyuşturucu taşıdığı öne sürülen teknelere yönelik saldırıların ardından, şüpheli kaçakçıların “yakında karada” da durdurulacağını söylediği hatırlatıldı.

Ağustos ayında ise Trump’ın, ABD ordusuna uyuşturucu kartellerini ve “Yabancı Terör Örgütü” olarak tanımlanan diğer grupları hedef alma talimatı veren bir direktif imzaladığı aktarıldı. Bu adımın, diplomasi ve başkanlık yetkilerinin sınırları konusunda endişelere yol açtığı belirtildi.

Haberde ayrıca, bu tür örgütleri “terör örgütü” olarak tanımlama stratejisinin, kartellere ödeme yapmak zorunda kalan sığınmacılar açısından da geniş sonuçlar doğurabileceği ifade edildi. Bu durumun, söz konusu ödemelerin “maddi destek” olarak değerlendirilmesine ve göçmenlik süreçlerinde olumsuz sonuçlara yol açabileceği kaydedildi.

Belirsizlik sürüyor

Trump’ın “karada vurma” ifadesinin pratikte ne anlama geldiğinin henüz net olmadığı vurgulandı. Bunun, askeri duruşta ani bir değişimi mi, gizli ya da istihbarat ağırlıklı operasyonların genişletilmesini mi, yoksa Meksika üzerinde artan koordinasyon ve baskı yoluyla dolaylı bir yaklaşımı mı ifade ettiği sorularının açık olduğu belirtildi.

Bununla birlikte, haber analizinde, yönetimin tırmanmaya zemin hazırlayan siyasi ve operasyonel adımları bir süredir attığının daha net görüldüğü ifade edildi.

Kartellerin ve “Yabancı Terör Örgütü” olarak tanımlanan yapıların hedef alınmasına ilişkin direktifin ve Trump çevresinde, kartellerle bağlantılı kaçakçılığın bir “ulusal güvenlik tehdidi” olarak ele alınması yönündeki yaklaşımın, Meksika topraklarında hayata geçirilmesi halinde ciddi bir diplomatik krizi tetikleyebileceği kaydedildi.